sałatki, warzywa w roli głównej

Surówka z kopru włoskiego

Prosta surówka z kopru włoskiego. Idealna jako dodatek do ryb (grillowanych, pieczonych, smażonych).

DSC_0347aa

Składniki (na miskę sałatki):

  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • ok 2-3 łyżki kaparów
  • garstka świeżego koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • ok 2 łyżeczek sosu balsamico (lub sos: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, odrobina cukru lub miodu)

Przygotowanie:

Koper włoski myjemy, wycinamy twardą część ze środka i siekamy na drobniejsze kawałki. Kapary odsączamy z zalewy i kroimy drobniej (nie zbyt drobno, wystarczy mniej więcej na połówki). Koperek myjemy i siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem i odstawiamy na kilka minut żeby surówka lekko się przegryzła.

DSC_0364aa