dania główne, dania mięsne, przekąski, warzywa w roli głównej

Hiszpańska tortilla z chorizo i papryką

Prosto, szybko i smacznie Idealna na obiad,albo na kolacje, nada się również do zabrania np. do pracy lub na uczelnie

DSC_0525la

Składniki (na całą patelnie):

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ugotowane wcześniej ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • ok 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • ew 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, świeża natka pietruszki lub bazylia na wierzch
  • ew. kawałek żółtego sera

Przygotowanie:

Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnie, wytopić z niego tłuszcz, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić (można dodać dodatkowo łyżeczkę oliwy, żeby nie przypalić cebuli). Następnie dodać drobno pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku oraz dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie. W tym czasie do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, doprawić i dokładnie rozmieszać widelcem. Kiedy papryka będzie już w miarę miękka ułożyć na patelni pokrojone w plasterki (max 0.5 cm grubości) ziemniaki i zalać wszystko masą jajeczną. Delikatnie poprzesuwać składniki łopatką, tak aby masa jajeczna wlała się wszędzie. Przykryć i smażyć na małym ogniu ok 5-10 minut, aż do czasu kiedy jajka się zetną. Wierzch można posypać startym serem i świeżymi ziołami.

DSC_0524aa DSC_0526ka