Bardzo znane połączenie, postanowiłam więc wypróbować! I jest przepyszne. Delikatność pietruszki w połączeniu ze słodyczą gruszki, wspaniałe. Jest jednak wiele wersji tej zupy z dodatkiem różnych przypraw np. odrobiny cynamonu lub pieprzu cayenne, ja zdecydowałam się na wersję naturalną i dałam jednie odrobinę soli i pieprzu. Na wierzch dodałam natomiast ostry żółty ser. Jeśli macie ochotę oczywiście zachęcam do eksperymentowania z przepisem i jestem ciekawa z jakimi przyprawami ta zupa zasmakuje wam najbardziej.
Składniki (na ok 3-4 spore porcje zupy):
- 2 duże korzenie pietruszki
- 1 duża gruszka (ja dałam 1.5 małej)
- 1 średnia marchewka
- 1 średni por
- 1 cebula (użyłam czerwonej)
- 1 kubek mleka (ok 200 ml)
- 1 kubek bulionu jarzynowego lub wody (ok 200 ml)
- odrobina oliwy z oliwek + odrobina masła do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy opcjonalne: odrobina cynamonu, pieprz cayenne, suszona bazylia, tymianek, oregano
- Dodatki: Starty ostry żółty ser (użyłam gruyere, może być np. parmezan), świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i lekko szklimy (uwaga żeby nie przypalić i nie smażyć w zbyt wysokiej temperaturze, żeby masło się nie przypaliło). Następnie dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego w kostkę pora, chwilę smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obraną i pokrojoną pietruszkę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i zalewamy wszystko wodą i mlekiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pod przykrywką gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę gruszkę i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną startym żółtym serem i natką pietruszki.
Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award:) Szczegóły -> http://kolorowepapilotki.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html :).
pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem ale może być pyszne . Ostatnio jadłem w Korei Pd. rosół z kurczaka z daktylami i śliwkami . Warto spróbować . Andrzej