Najprostsza zupa z pieczonych, jesiennych warzyw. Wystarczy upiec i zmiksować warzywa, zajmuje to bardzo mało czasu, a efekt jest bardzo dobry! 🙂 Ja swoją zupę doprawiłam suszonymi ziołami, ale oczywiście świeże zioła też jak najbardziej będą pasować, można też użyć mieszanki ziół prowansalskich. Do zupy podałam chrupiące kromki bagietki i uważam, że właśnie grzanki najlepiej się komponują.
Składniki (na 2 porcje):
Zupa
- około 1 kg dyni
- 1 duża marchewka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku (dałam duży)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, przyprawy (po około łyżeczce): suszony rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia i słodka papryka
- około 2-3 szklanki wody lub bulionu
Grzanki
- kromki bagietki
- oliwa z oliwek
- zioła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię obrać i pokroić w sporą kostkę, marchewkę obrać i pokroić w dość cienkie półplasterki. Marchewka musi być pokrojona dużo drobniej niż dynia, gdyż jest dużo twardsza. Cebule kroimy w dość grubą kostkę i czosnek w dość drobną kostkę. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą z oliwek (około 2-3 łyżki), oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Warzywa przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie kilka minut można je odkryć, żeby lekko zarumieniły się z wierzchu.
Kiedy warzywa są upieczone przekładamy je do garnka i blendujemy na gładki krem, dodajemy wodę lub bulion aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Najlepiej smakuje z najprostszymi grzankami: kromki bagietki skropione lekko oliwą z oliwek i posypane ziołami. Następnie upieczone w piekarniku (nagrzanym po pieczeniu warzyw) przez kilka minut aż będą chrupiące.
Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :).