Bardzo sycąca zupa! Doskonale nadaje się na obiad jako danie samo w sobie 🙂 Do tradycyjnego kremu z białych warzyw postanowiłam dodać beszamel! Jak wiadomo doskonale komponuje się on z białymi szparagami jak i z kalafiorem, więc czemu by nie spróbować go w zupie 🙂 Miska takiej zupy z dodatkiem grzanek i posypana serem dostarczy nam energii na całe popołudnie 🙂
Składniki (na duży garnek, u mnie wyszło z 6 porcji):
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 mały kalafior
- 2 średnie ziemniaki
- 3 cebulki szalotki
- pół łyżki masła
- pół łyżki oliwy z oliwek
- mleko (około 1 litr)
- sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, płatki chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Beszamel
- 1 łyżka masła
- pół łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka
Grzanki
- ulubione pieczywo
- odrobina oliwy z oliwek
- stary żółty ser (u mnie gruyere)
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, szklimy. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do garnka (można zostawić kilka główek szparagów do dekoracji). Dodajemy również pokrojony na różyczki kalafior. Wszystko zalewamy mlekiem, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i przypraw i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. W osobnym garnku przygotowujemy beszamel, roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy powoli mleko, wszystko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek), kiedy beszamel się zagotuje doprawiamy go do smaku i dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone w kostkę ulubione pieczywo i smażymy aż będzie chrupiące i lekko zrumienione. Do miseczek nalewamy gorącą zupę, na wierzch układamy grzanki i posypujemy startym serem.