Ten genialny i całkiem prosty przepis na zapiekankę makaronową na pewno przypadnie wam do gustu. Pyszny makaron z sosem na bazie suszonych pomidorów, orzechów włoskich i parmezanu, do tego pyszne pieczone warzywa , a wszystko zwieńczone rozpływającym się w ustach serem burrata.
Składniki (na 4 porcje):
- około 400 g makaronu
- 1 kulka burraty*
Warzywa - 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- po sporej szczypcie suszonej bazylii, oregano, słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
Sos - 4 suszone pomidory + odrobina oliwy spod pomidorów
- około 30 g parmezanu
- garść orzechów włoskich
- garść świeżej bazylii
- 1/2 puszki krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (około 200 g)
- spora szczypta cukru najlepiej brązowego
- sól, pieprz
*Możecie dać mozzarellę zamiast burraty, jednak burrata jest naprawdę genialnie pyszna. Jeśli już zdecydujecie się na mozzarellę, użyjcie w miarę możliwości „di Buffala”.
Przygotowanie:
Warzywa: Paprykę, bakłażana i cebulę kroimy w około 2 cm kostkę, cukinię w półplasterki natomiast czosnek drobno siekamy. Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie mieszamy, rozkładamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron do zapiekania (penne, kokardki, świderki, ja użyłam rigatoni) 2 minuty krócej niż podaje na opakowaniu i zostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
Sos: W blenderze blendujemy wszystkie składniki sosu (polecam parmezan pokroić drobniej lub zetrzeć przed dodaniem do blendera) i dodajemy do tego około 1/3 upieczonych warzyw oraz zostawioną wodę spod makaronu. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku.
W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy upieczone warzywa, makaron i sos. Na wierzch układamy porwaną na kawałki burratę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut aż ser się zapiecze.
ENGLISH VERSION
Pasta baked with roasted veggetables, red pesto and burrata
I am sure you are going to like this delicious and easy recipe for baked pasta. Very aromatic sauce based on dry tomatoes, walnuts and Parmesan, mixed with roasted veggies and at the end melting, cheesy burrata.
Ingredients (4 portions):
- around 400 g of pasta
- 1 ball of burrata*
Vegetables - 1 zucchini
- 1 eggplant
- 2 bell peppers
- 1 big red onion
- 2 cloves of garlic
- big pinch of: dry oregano, dry basil, grounded sweet paprika
- salt, pepper
- olive oil
Sauce - 4 dry tomatoes + a bit of olive from them
- 50 g of parmesan cheese
- handful of walnuts
- handful of fresh basil
- 1/2 can of tomatoes or tomato passata (around 200 g)
- pig pinch of sugar (I used brown)
- salt, pepper
*You can use mozzarella instead, but burrata really adds extra dimension to this dish. If you decide for mozzarella then try to use „di Buffala”.
Preparation:
Vegetables: Bell peppers, eggplant and onion cut in around 2 cm pieces, zucchini cut in half slices and garlic chop finely. Place all onto the baking tray with baking paper, drizzle with a bit of olive oil and then add spices, salt and pepper. Mix all together and distribute evenly on the tray. Bake in 180 degrees for around 30 minutes until the veggies are soft.
In the meantime cook pasta – 2 minutes shorter than on the package instruction. Leave 1/4 cup of water from pasta cooking. You can use almost any type of pasta, I used rigatoni, but penne or farfalle would be great.
Sauce: Put to the blender all the ingredients of the sauce (I recommend to cut or grate Parmesan before), add around 1/3 of the baked veggies and left pasta water. Blend everything well until smooth and season to taste.
In the big baking pot mix pasta, veggies and sauce. Put torn into pieces burrata on top. Bake in 180 deg around 30 minutes until burrata melts.
brzmi i wygląda obłędnie!
Polecam 🙂
Wygląda przepysznie 😉
Jak pysznie, uwielbiam dania z makaronu, zawsze wychodzi coś bardzo fajnego dla całej rodziny 🙂
To prawda, zapiekany makaron jest idealny na rodzinny obiad 🙂