Witam was serdecznie!
Na początku chciałabym wam bardzo podziękować za tak liczny udział, dostałam od was około 40 przepisów, więc wybór był na prawdę trudny!
Z tego względu, nie potrafiłam wybrać jednego, zwycięskiego przepisu, więc nagroda trafia do dwóch osób!
Zwycięskie przepisy to:
Jeżynowy Creme Caramel
pochodzący od Anny Marii z bloga KUCHARNIA
Tutaj urzekło mnie nietypowe wykorzystanie owoców, są one użyte nie tylko jako ozdoba, ale również w samym kremie
Przepis: (na 6 porcji)
Na karmel
- 125 ml wody
- 200 g cukru
Na masę
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 50 ml wody
- 150 ml zmiksowanych lub rozgniecionych widelcem jeżyn
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 75 g cukru
Przygotować sześć ramekinów. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wodę, podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Natychmiast zdjąć z ognia i przelać do ramekinów, obracając nimi tak, by gorący karmel osiadł na całym dnie naczynek. Trzeba to robić bardzo szybko i sprawnie, bo karmel szybko twardnieje. Jeśli nie uda Wam się za jednym razem, ustawcie ponownie rondel na małym ogniu, po chwili karmel znów stanie się płynny (nie trzymajcie jednak zbyt
długo, bo równie szybko się przypala!).
Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu aż zacznie wrzeć. Tak samo zrobić z jeżynami, dodając do nich 50 ml wody. Zdjąć z ognia. W czasie, gdy śmietana i jeżyny lekko się studzą, w misce ubić delikatnie jajka i żółtka z cukrem, a następnie powoli wlać do nich śmietaną i jeżyny. Wymieszać, by całość się dobrze połączyła. Przelać przez gęste sitko, by oddzielić pestki. Tak przygotowaną masę przelać do ramekinów i ustawić je w żaroodpornym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą do 3/4
wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec ok. 35 minut. Deser jest gotowy, kiedy włożony do środka czubek ostrego noża po wyjęciu jest czysty. Po wyjęciu z piekarnika krem całkowicie ostudzić, a następnie włożyć na kilka godzin (lub na całą noc do lodówki). Schłodzony krem przełożyć na talerze – wyjmując z foremek można lekko okroić ostrym nożem wokół brzegów foremek i ostrożne wyłożyć na talerz – karmel spłynie i utworzy cudowny sos.
oraz
Krem serowo-chałwowy z jagodami
Pochodzący od Justyny z bloga Justa Kitchen
W tym deserze pojawiają się moje ulubione deserowe składniki mianowicie ser, biała czekolada oraz jagody.
Jak to jest zrobione?
- 150 g herbatników maślanych
- 200 g chałwy waniliowej
- 200 g sera korycińskiego
- 2+2 łyżki miodu kurpiowskiego
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- szklanka jagód
- wiórki białej czekolady
- kwiat ogórecznika
Ciastka kruszę i odkładam około 2 łyżek. Pozostałą część rozkładam do szklanek.
Ser koryciński mielę dwukrotnie z dwoma łyżkami miodu. Chałwę rozdrabniam widelcem i mieszam z serem. Nakładam do szklanek. Na to nakładam jagody.
Jogurt grecki mieszam z 2 łyżkami miodu. Wylewam na jagody. Rozkładam pozostałe ciastka.
Ostrym nożem robię wiórki z białej czekolady. Posypuję wierzch deseru. Ozdabiam ogórecznikiem.
Szybko i prosto.
Zwycięzcom serdecznie gratuluję, a pozostałym osobom dziękuję jeszcze raz za udział w konkursie! 🙂 Było mi niezmiernie miło, że tylu z was zgłosiło swoje propozycje.
Pozdrawiam was serdecznie,
Sylwia