Dania główne Przekąski Ryby i owoce morza Sałatki

Tuna, avocado, mango Poke Bowl

Poke Bowl – inspiration from Hawaii for an awesome bowl full of good things and mandatory fresh fish. I will tell you honestly it definitely exceeded my expectation. This bowl was the best thing I did since a long time (and usually I make only very good things :p), so I really recommend this recipe to you.

Ingredients (for 2 bowls):

  • 250 g of fresh tuna – one bigger steak
  • few tbs of sesame seeds
  • 1 tsp of miso paste*
  • a bit of oil to cook the fish
  • 1 carrot
  • few tbs of cooked edamame beans (I used frozen ones and cooked them)
  • 1 avocado
  • 1/2 of big mango
  • 1/2 chili pepper
  • a piece of fresh cucumber
  • 1 spring onion
  • 2 handfuls of favorite salad mix
  • fresh coriander
  • Sauce: 1 tsp miso paste, juice from 1/2 lime, 1/2 tsp grated fresh ginger, 1 tbs sesame oil, 1 tsb honey, 1 tsp soy sauce
  • Optionally, if you would like to make the dish bigger you can add cooked rice, then I recommend to make a bit more sauce.

*Miso paste you can buy in any big supermarket on the Asian ingredients section, if you can`t find it simply use soy sauce instead.

Preparation:

There is not so much cooking in this dish, but it is important to prepare and plate the ingredients nicely and carefully. I am sure food tastes better when it looks good 🙂

Firstly remove tuna filet from the fridge and let`s start from the veggies: peel the carrot and then with the help of the peeler make thin stripes, with knife cut cucumber in thin slices and do the same with chili. Mango cut in cubes, avocado by half and then in stripes. Spring onion chop finely together with chives.

When all the ingredients are prepared we can start cooking fish. Take the tuna steak and gently and thinly coat it with a bit of miso paste, then coat it finely with sesame seeds. Fry it on a bit of oil on well preheated pan for around 2 minutes on each side. Sesame should be a bit golden and crispy, but the fish still raw and pink inside. When ready, remove it from the pan and cut in slices.

Sauce is easy thing: mix well all the ingredients together, try and add more of something if you need. Sauce should be salty, sour and a bit sweet. Remember that it is the only „seasoning” of the dish, so it needs to have character.

On the bottom of the bowl put salad and if you use rice, then nicely put all the other ingredients on the sides and tuna on the top. Drizzle with sauce, add chives and coriander and enjoy.

Poke Bowl, czyli miska z masa dobrych rzeczy, głownie z surową rybą. Ta moda przyszła do nas z Hawajów i postanowiłam spróbować zrobić to w domu. Powiem wam krotko, efekt przerósł moje oczekiwania i to danie było zdecydowanie jednym z lepszych o ile nie najlepszym jakie zrobiłam od dawna (a robię same dobre rzeczy ;))! Bardzo bardzo polecam!

Składniki (na 2 miski):

  • 250 g świeżego tuńczyka – jeden grubszy stek
  • kilka łyżek sezamu
  • 1 łyżeczka pasty miso*
  • odrobina oleju do osmażenia ryby
  • 1 marchewka
  • kilka łyżek ugotowanych edamame (użyłam z mrożonki i zagotowałam)
  • 1 awokado
  • 1/2 sporego mango
  • 1/2 papryczki chilli
  • kawałek świeżego ogórka
  • 2 garście ulubionego mixu salat
  • 1 cebulka dymka
  • świeża kolendra
  • Sos: 1 łyżeczka pasty miso, sok z 1/2 limonki, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Opcjonalnie ugotowany ryż, jeśli chcemy żeby danie byli bardziej syte, polecam wtedy zrobić troszkę więcej sosu.

*Pastę miso można kopic w normalnym supermarkecie na dziale azjatyckim. Jeśli jednak jej nie znajdziecie można ją zastąpić sosem sojowym.

Przygotowanie:

W tym daniu nie ma zbyt wiele do gotowania, należy jednak ładnie przygotować i ułożyć składniki. Jedzenie lepiej smakuje jeśli dobrze wygląda.

Najpierw wyjmijmy tuńczyka z lodówki i zacznijmy od warzyw: marchewkę obierz i obieraczką pokrój w cieniutkie paski, ogórka pokrój w cienkie plasterki, tak samo papryczkę chili. Mango pokrój w kostkę, natomiast awokado na pól, a później a plasterki. Cebulkę dymkę posiekaj drobno razem ze szczypiorkiem.

Kiedy składniki są już przygotowane możemy zabrać się za rybę: posmaruj filet łyżeczką pasty miso z obu stron, następnie obtocz go dokładnie w ziarenkach sezamu. Tuńczyka smażymy na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony. Sezam ma być lekko złocisty, natomiast tuńczyk nadal różowy i surowy w środku – tak smakuje zdecydowanie najlepiej. Po usmażeniu pokrój tuńczyka na plasterki.

Sos to prosta sprawa: wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, spróbuj i w razie czego dodaj do smaku któregoś ze składników. Sos powinien być mocno słony, średnio kwaśny i odrobinę słodki. Pamiętajcie że sos to praktycznie jedyna „przyprawa” do całej sałatki, musi mieć więc charakter.

Na dnie miski ułóż sałatę i jeśli używasz ryżu to również ryż i następnie układaj dookoła wszystkie składniki, na wierzchu ułóż tuńczyka, polej wszystko sosem i posyp szczypiorkiem i kolendra.

Kuchnie świata- potrawy regionalne.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.