Dania główne Dania mięsne

Tradycyjna lasagne

DSC_0107aa DSC_0093aa

Składniki (na duża blachę, około 4-6 osób):

Sos bolognese

  • 750 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
  • 1 spora cebula (dałam czerwoną)
  • 3-4 ząbki czosnku (można dać więcej)
  • 2 marchewki
  • 250 g siekanych pomidorów z puszki
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek do smażenia + opcjonalnie łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawy: tymianek, bazylia, oregano

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • około 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Oraz

  • Suche płaty lazanii (u mnie poszło 3/4 opakowania)
  • Ulubiony żółty ser i/lub mozzarella

 

Przygotowanie:

Sos bolognese: Cebulę kroimy w kostkę oraz szklimy na patelni z oliwą z oliwek oraz masłem. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz mięso mielone, wszystko smażymy aż mięso przysmaży się z wierzchu i nie będzie już czerwone. W międzyczasie dodajemy trochę soli, pieprzu oraz przypraw. Dodajemy starte na tarce marchewki oraz zalewamy wszystko pomidorami oraz passatą pomidorową. Wszystko przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez czas przygotowywania reszty składników lasagne. Sos można jeszcze doprawić do smaku, ważne jest jednak żeby był on dość rzadki, gdyż suche płaty makaronu wchłoną płyn. Oczywiście możecie użyć na przykład sosu z innego przepisu: tego lub tego, należy tylko pamiętać o konsystencji.

Beszamel: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, aby nie powstawały grudki). Następnie cały czas mieszając dodajemy partiami mleko: wlewamy trochę i mieszamy aż wszystko się połączy i tak do czasu aż zużyjemy całe mleko. Cały czas mieszając dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli i pieprzu oraz trzymamy na ogniu do czasu aż beszamel się zagotuję – wtedy też powinien stać się gęsty. Cały czas mieszamy!

Składanie: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na dno formy dajemy odrobinę sosu bolognese, następnie układamy ściśle jedną warstwę makaronu. Wszystko zalewamy częścią sosu mięsno-pomidorowego, następnie dajemy odrobinę beszamelu (można do każdej warstwy zetrzeć też trochę sera) i układamy kolejne płaty makaronu. Tak postępujemy aż skończymy cały sos bolognese – powinno wyjść około 5 warstw. Ostatnia warstwa to makaron, i na niego wylewamy pozostały beszamel (w pozostałych warstwach używamy go niezbyt dużo, tak żeby mniej więcej połowa została na koniec). Wszystko posypujemy hojną warstwą sera 🙂 Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie odkrywamy, nastawiamy na 200 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut aż ser się zrumieni.

DSC_0097aa DSC_0104aa

 

You may also like...

1 Comment

  1. Mam smaka na takie danie. Musi być w kuchni trochę Włoch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.