Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Tarta ze szparagami i białym serem

DSC_0675aa

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (dobrej jakości!)
  • 3 jajka
  • ok 100 g białego sera (można też użyć sera feta)
  • około 10 szparagów
  • 2-3 łyżki śmietany (użyłam kwaśnej śmietany 15%)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sól, pieprz, płatki chilli, suszone oregano i suszona bazylia
  • odrobina sera mozzarella lub żółtego sera

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto francuskie rozłożyć na formie do pieczenia, nakłuć na spodzie i włożyć do piekarnika na około 10 minut. Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać śmietanę oraz sól, pieprz i przyprawy. Spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na niego pokruszony biały ser, oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wszystko zalać masą jajeczną. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na tarcie. Wierzch posypać startą mozzarellą lub odrobiną żółtego sera oraz posypać jeszcze przyprawami. Włożyć do piekarnika na około 30 minut, aż szparagi będą miękkie. Dobra jest na zimno i na ciepło.

DSC_0672aa DSC_0670aaSzparagi

You may also like...

1 Comment

  1. Uwielbiam takie wytrawne wypieki….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.