Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Tarta francuska z botwinką i serem kozim

Proste i szybkie danie, ale za to efektowne i pyszne! Inspiracja tu.

DSC_0568qs

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 płat ciasta francuskiego (około 200 g)
  • 1 płaska łyżka cukru (użyłam brązowego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • garstka orzeszków pinii
  • małe opakowanie koziego serka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Botwinkę kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy łodyżki botwinki. Smażymy około 3-4 minut, dodajemy cukier, ocet, sól i pieprz. Następnie dodajemy liście botwinki i smażymy jeszcze około 2 minut, aż zwiędną.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, następnie układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy botwinkę zostawiając brzegi. Wierzch posypujemy orzeszkami pinii oraz układamy pokruszony kozi ser.

Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie brzegi powinny być wyrośnięte i złoto brązowe.

Uwagi:

Możemy użyć ciasta francuskiego mrożonego, wtedy należy je wcześniej rozmrozić, lub po prostu chłodzonego z lodówki.

Ja użyłam kozi serek taki do smarowania, ale dobra będzie również np. roladka kozia.

Botwinkę można dać bez buraczków lub użyć takiej z małymi buraczkami. Wtedy buraczki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je wcześniej przez kilka minut przed dodaniem botwinki.

aa DSC_0562az

 

 

 

You may also like...

3 Comments

  1. healthy maniacs says:

    muszę to zrobić! wygląda wspaniale

  2. Jestem bardzo ciekawa smaku, bo wygląda cudnie :).

  3. Tu tarta z botwinka z serem feta, mozarella i rukola oraz pokrojonymi w kostke buraczkami, pomiewaz chcialam je wykorzystac, ale patrz uwaga powyzej..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.