Naleśniki w stylu lekko meksykańskim z chrupiącą surówką z czerwonej kapusty, do tego pieczony słodki ananas, ostre chilli i filety z białej ryby w aromatycznych przyprawach. Wszystko doprawione lekko sokiem z limonki – pyszny, zdrowy obiad! 🙂
Składniki (na 6-8 naleśników):
Naleśniki ala tacos
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 małe jajka
- łyżka oliwy lub oleju
- spora szczypta soli
- spora szczypta słodkiej mielonej papryki
Surówka
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 awokado
- około 200 gram świeżego ananasa
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z 1-2 limonek
- 1 papryczka chilli (lub suszone płatki chilli)
- sól
- około 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
Ryba
- około 300-400 g filetu z białej ryby (bez skóry i ości), użyłam dorsza
- sól
- sok z 1/2 limonki
- przyprawy: po sporej szczypcie do oprószenia ryby: mielonego kminu rzymskiego, mielonej kolendry, słodkiej i ostrej mielonej papryki (użyłam wędzonej ostrej papryki)
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju
Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie na rozgrzanej, najlepiej nieprzywierającej teflonowej patelni, smażymy kolejno naleśniki. Ja użyłam małej patelni i zrobiłam grubsze naleśniki, smażyłam je troszkę dłużej, aby były z wierzchu chrupiące i zrumienione. Oczywiście można zrobić na zwykłej patelni, cienkie naleśniki. Ciasta powinno starczyć na około 6.
Inną opcją jest użycie po prostu gotowych, tortilli, i podgrzanie ich lekko na suchej patelni przed samym podaniem.
Surówka: Ananasa obieramy, wykrajamy twardy środek i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy 1 łyżeczką cukru oraz odrobiną płatków chilli i odrobiną kminu rzymskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż cukier się zkarmelizuje i ananas lekko zrumieni.
Kapustę drobno siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, resztę kminu, odrobinę soli oraz sok z 1 limonki. Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę, startą czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną papryczkę chilli, jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
Kiedy ananas się upiecze dodajemy go do sałatki, mieszamy i jeszcze doprawiamy do smaku (możliwe, że będzie trzeba więcej soku z limonki, soli lub np chilli). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ryba: Rybę wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby nabrała temperatury pokojowej. Następnie skrapiamy ją lekko sokiem z limonki, oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i przyprawami. Następnie układamy filet na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej wstawić razem z ananasem) na około 15-20 minut (zależy od grubości filetów).
Składanie: Naleśniki, jeśli nie są już ciepłe to podgrzewamy lekko na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie do środka wkładamy kilka łyżek sałatki, oraz pokrojoną na kawałki, jeszcze gorącą rybę. Zawijamy i zjadamy!
no, fajne połączenie . Rybka widać ,że świeża .
no, połączenie super . Rybka widać ,że świeża .