Zapach podczas pieczenia tego ciasta wypełnia cały dom! Wszyscy z niecierpliwością czekają, aż będzie gotowe 🙂 Robi je się wyjątkowo prosto, a jest przepyszne! Bardzo czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i lekko wilgotnym środkiem. Przepis pochodzi z książki „Swiss Cusine”. Do tego przepisu koniecznie należy użyć dobrej czekolady, gdyż to ona jest głównym składnikiem tego ciasta!
Składniki:
- 3 tabliczki dobrej czekolady – 300 g (2 tabliczki gorzkiej, 1 mleczna)
- 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 80 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gorącą wodą). Czekoladę należy mieszać i pilnować, żeby nie miała zbyt wysokiej temperatury. Kiedy będzie już rozpuszczona odstawiamy ją na bok i rozpuszczamy w niej masło, delikatnie mieszając. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem na gładką, białą masę (kilka minut). W kolejnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (miska oraz mieszadełka miksera muszą być idealnie suche, żeby białka się ubiły). Następnym krokiem jest po prostu połączenie ze sobą wszystkich składników: mieszamy razem ostudzoną masę czekoladową z masą z żółtek i cukru, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko delikatnie łączymy i na koniec dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie i powoli, żeby piana nie opadła, mieszamy całą masę, aż stanie się jednolita i puszysta. Wykładamy na nie zbyt dużą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 30 minut.
Jako, że jestem czekoladoholiczka ciasto mnie zachwyciło !.
Jako, że jestem czekoladoholiczka ciasto mnie zachwyciło !
Z taką ilością czekolady musiało smakować obłędnie! 🙂
To jest naprawdę dobre .