Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Szaszłyki z łososia i cukinii w pesto

DSC_0919aa

Składniki (na 4 szaszłyki):

  • Pęczek bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków pinii (lekko zrumienionych na suchej patelni)
  • 2-3 suszone pomidory w oliwie
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • około 300 -400 g łososia norweskiego
  • 1 spora cukinia (najlepiej wybrać taką, która jest prosta)

Przygotowanie:

Bazylię umyć i wrzucić do pojemnika blendera, dodać czosnek, orzeszki pinii suszone pomidory oraz oliwę, wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę (pesto nie powinno być zbyt gęste, w razie potrzeby dodać więcej oliwy z oliwek). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łososia pokroić w kostkę (około 1.5 cm x 1.5 cm), cukinię pokroić w cienkie paski (najlepiej zrobić to obieraczką, ale nożem też da radę, w razie trudności można pokroić cukinię po prostu w talarki). Na łososia wyłożyć około 2-3 łyżek pesto i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był pokryty sosem. Na patyczki nadziać najpierw plasterek cukinii, następnie kawałek łososia i owinąć go cukinią – z cukinii powinno powstać coś na kształt harmonijki z kawałkami łososia pomiędzy. W taki sposób robimy wszystkie szaszłyki. Pieczemy na grillu albo w piekarniku (200 stopni około 20 minut). Jeśli zostanie nam jeszcze pesto spokojnie można wykorzystać je np. do makaronu, albo po prostu jako sos do pieczywa i innych dań z grilla.

DSC_0913aa

DSC_0909aa

Grilluj z łososiem norweskim!

You may also like...

2 Comments

  1. Dorota says:

    Szaszłyk wygląda super, bardzo ciekawie zrobiony

  2. Wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: ).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.