Za oknem szaro, buro i zimno… Weekend spędzony w domu, więc czemuby nie nastawić genialnej szarpanej wołowiny? Wystarczy ją przygotować a potem całą pracę robi piekarnik, a efekt jest powalający. Robię taką wołowinę co jakiś czas i za każdym razem nie mogę przestać zachwycać się jej smakiem. Jeśli wyjdzie za dużo i nie damy rady zjeść w kilka dni, to mięso idealnie się mrozi, a po wyjęciu z zamrażarki smakuje równie dobrze. W oryginale do szarpania używa się wieprzowiny, ja jednak stawiam na mięso wołowe które jest mniej tłuste i po prostu dużo bardziej mi smakuje.
Składniki (na min 5 porcji):
- 1 kg mięsa mięsa wołowego (np. udziec lub łopatka)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- Przyprawy: sól, pieprz, po 1 czubatej łyżeczce mielone kminu rzymskiego, mielonej kolendry, wędzonej papryki w proszku, sproszkowanego czosnku, po 1.5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku.
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 0.5 litra bulionu lub wody (użyłam z kurczaka, ale może być warzywny lub wołowy)
Dodatki* - Domowe bułki – przepis tutaj.
Coleslaw** - 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- mały kawałek pora
- garstka posiekanej natki pietruszki i posiekanej natki kolendry
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1-2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego lub ryżowego
- sól, pieprz
*Możecie oczywiście taką duszoną wołowinę równie dobrze zjeść np. z ziemniakami albo z puree i dowolną surówką.
**Surówkę możecie też zrobić z innego przepisu. Na blogu znajdziecie kilka bardzo ciekawych. Np: na surówkę z kapusty z tahini, surówkę z kapusty z jabłkiem, surówkę z kapusty z ananasem, tradycyjny coleslaw czy wreszcie surówkę z kapusty po meksykańsku. Wszystkie będą pasować idealnie.
Przygotowanie:
Mięso: Zacznijmy od mięsa, gdyż to ono jest tutaj najważniejsze. Najlepiej będzie kupić dobre mięso ze sprawdzonego źródła, np. od rzeźnika. Ważne też żeby mięso było trochę tłustsze, a nie takie na steki, wtedy będzie soczyste.
Na wieczór wcześniej marynujemy mięso w oliwie z oliwek, soli i przyprawach i odstawiamy na noc do lodówki.
W dniu pieczenia wyjmujemy mięso z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką wlewamy bulion, dodajemy cukier oraz wkładamy mięso. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, pokrojoną w ósemki cebulę oraz marchewki, obrane i pokrojone w grubsze plasterki. Wszystko przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 4 godziny. Warto w międzyczasie chociaż raz przekręcić mięso i czasami do niego zaglądać czy ma jeszcze płyn w którym się piecze. Pod koniec pieczenia mięso powinno być bardzo miękkie i na dnie powinno zostać tylko odrobina sosu. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy mięso jeszcze na trochę czasu pod przykrywką (około 20 minut) i dopiero po tym czasie odkrywamy je i rozszarpujemy przy pomocy dwóch widelców. Mięsa lepiej nie szarpać od razu po wyjęciu z piekarnika gdyż przez uciekającą z niego parę stracimy też soczystość. Mięso jest idealne od razu po przyrządzeniu, ale może być też odgrzane na patelni pod przykrywką.
Coleslaw: Marchewki obrać, następnie kapustę, marchewki oraz pora drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekane zioła oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
ENGLISH VERSION
Pulled beef
Ingredients (for minimum 5 portions):
- 1 kg of beef (for example brisket)
- 3-4 tbs of olive oil
- 2 carrots
- 3-4 cloves of garlic
- 1 big red onion
- 0.5 liter of stock or water (I used chicken stock, but veggie or beef one would be perfect)
- 2 tsp of brown sugar
- Spices: salt, pepper, 1 full tsp of: ground cumin, coriander, smoked paprika and garlic, 1.5 full tsp of: sweet and spicy paprika
Sides* - Homemade buns – recipe here
Coleslaw - 1/2 head of small red cabbage
- 2 carrots
- small piece of leek
- handful of chopped parsley and coriander
- 1 cup of natural yogurt
- 1 tsp of honey
- 1-2 tsp of mayonaise
- 1 tbs of lemon juice or apple or rice vinegar
- salt, pepper
*Of course you can eat beef with any other sides you like, for example potatoes pure.
Preparation:
Meat: Lets start from the meat. First of all buy good quality meat, with a bit of fat, not too lean and the best from the butcher.
The evening before rub the meat with olive oil, salt, pepper and spices and leave overnight in the fridge.
In the day of cooking, remove the meat around 30 minutes earlier from the fridge. Preheat the oven to 160 degrees. Put the stock into the big baking pot with the cover. Then add: sugar, garlic, onion cut in around eight pieces and carrots, peeled and cut in thicker slices. Then put meat, cover and put into the oven for around 4 hrs. Check the meat in the mean time and turn it once. After this 4 hrs meat should be really tender and the stock on the bottom should be reduced to the dense sauce. If during baking whole liquid evaporates, just add a bit more. After that, remove it from the oven and let it rest, cover, for around 20-30 minutes. Then you can start pulling the meat with two forks. Do not do it directly from the oven as with the steam you will loose the moisture. Meat is perfect to eat straight away or can be later re-heated on the pan.
Coleslaw: Peel the carrots, then carrots, cabbage and leek cut in very small pieces or grate on the grater with bigger or medium mesh. Add the rest of the ingredients and season to taste.
Uwielbiam szarpaną wołowinę. Pyszne danie na każdą okazję
Proszę sprawdzić jakie powinno być mięso na steki 🙂
Szarpana wołowina to nie mięso na steki 🙂