Kto by pomyslał, że rodzice mojego znajomego z pracy mają sad z jabłoniami… Toteż dostał on od nich masę jabłek, a ponieważ jak wnioskuję nie jest najlepszym kucharzem, jakoś te jabłka musiał spożytkować, Dostałam więc wielki worek wypełniony jabłkami, ale również prośbe o upieczenie szarlotki! Całą niedzielę spędziłam na wyszukiwaniu najlepszego przepisu, zagniataniu ciasta i przygotowywaniu nadzienia i udało się! Szarlotka zaniesiona do biura znikła w ciągu 10 minut.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej (ok 2,5 kubka)
- 180 g masła
- 30 g cukru
- 5 żółtek
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Nadzienie:
- ok 1 kg jabłek
- cynamon
- ok 100 g cukru (1/3 kubka, ale zależy od odmiany jabłek)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- odrobina wody
Przygotowanie:
Ciasto kruche – wszystkie sładniki na ciasto należy dokładnie ze sobą połączyć, aż powstanie zwarte ciasto. Najlepiej wyrabiać je ręcznie, gdyż masło rozpuszcza się pod wpływem ciepła dłoni i pozwala zagnieść ciasto. Uformować zgrabną kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Kurszonka – wszystkie składniki połączyć ze sobą, można rozgnieść je łyżką, ale lepiej rozdrobnić masło palcami tak aż złączy się z sypkimi składnikami. Kurszonka powinna być jak dość gruby piasek.
Nadzienie – Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka lub na patelnię dosypać cukier oraz cynamon (ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy, ja dodałam ok 1,5 łyżki). Jabłka należy poddusić z odrobiną wody, do czasu aż będa zupełnie miękkie i praktycznie całą puszczona przez nie woda odparuję (ok 10 minut).
Podczas kiedy jabłka się gotują, ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno oraz brzegi blaszki do pieczenia (może być to blaszka jak do tarty, lub tortownica). Ciasto można rozwałkować i wyłożyć do naczynia, ale jeśli sprawia problemy z wałkowaniem można po prostu dokładnie wylepieć formę kawałkami ciasta. Nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut – ciasto musi się podpiec.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie lekko ostudzone uprzednio jabłka, posypać dokładnie kruszonką i wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.
Szarlotka doskonale smakuję na ciepło np. z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną, ale na zimno jako ciasto do kawy również jest wyśmienita.
dziekuje za przepis dzis wyprobuje 🙂
dziekuje za przepis dzis wyprobuje 🙂
Upieklem i zona pochwalila, ze bardzo dobry
Raz spróbowałem i teraz piekę regularnie