Co powiecie na naszą polską pyszną młodą kapustę w surówce z lekko podkręconymi smakami? U mnie kapusta jest w połączeniu z chilli, czerwoną cebulą, awokado i kolendrą, do tego kremowy sos z jogurtem oraz limonką. Pyszne i zdrowe!
Idealna jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej, ale również do kuchni polskiej w lekko nowoczesnym wydaniu 🙂
Składniki:
- 1/2 małej główki młodej kapusty
- 1 awokado
- 1 mała czerwona cebula
- 1 cebula dymka
- 1 papryczka chilli (dałam jalapeno)
- 1 jabłko (opcjonalnie)
- duża garść listków kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z 2 limonek
- około 1 łyżki cukru brązowego (w zależności od kwaśności jabłka)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie myjemy i następnie kroimy w dość drobne kawałeczki, przerzucamy do miski. Awokado rozkrawamy na pół wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i następnie kroimy w kostkę. 3/4 awokado przerzucamy do kapusty, 1/4 zostawiamy do zrobienia dressingu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dymkę kroimy drobno, chilli kroimy w plasterki, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (można ze skórką).
Przygotowujemy dressing: w pojemniku blendera mieszamy 1/4 awokado,1/4 chilli, oliwę z oliwek, jogurt naturalny, sok z limonek oraz brązowy cukier. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy, że dressing może być trochę zbyt wyrazisty i zbyt przyprawiony, gdyż musi on doprawić całą sałatkę.
Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce, dodajemy listki kolendry i polewamy dressingiem.
Surówka smakuje dobrze od razu po przyrządzeniu jak również po jakimś czasie jak się przegryzie w lodówce.