Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Surówka z kapusty po meksykańsku

Co powiecie na naszą polską pyszną młodą kapustę w surówce z lekko podkręconymi smakami? U mnie kapusta jest w połączeniu z chilli, czerwoną cebulą, awokado i kolendrą, do tego kremowy sos z jogurtem oraz limonką. Pyszne i zdrowe!

Idealna jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej, ale również do kuchni polskiej w lekko nowoczesnym wydaniu 🙂
DSC_1603aaaa

Składniki: 

  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 1 awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 cebula dymka
  • 1 papryczka chilli (dałam jalapeno)
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • duża garść listków kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 2 limonek
  • około 1 łyżki cukru brązowego (w zależności od kwaśności jabłka)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę dokładnie myjemy i następnie kroimy w dość drobne kawałeczki, przerzucamy do miski. Awokado rozkrawamy na pół wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i następnie kroimy w kostkę. 3/4 awokado przerzucamy do kapusty, 1/4 zostawiamy do zrobienia dressingu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dymkę kroimy drobno, chilli kroimy w plasterki, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (można ze skórką).

Przygotowujemy dressing: w pojemniku blendera mieszamy 1/4 awokado,1/4 chilli,  oliwę z oliwek, jogurt naturalny, sok z limonek oraz brązowy cukier. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy, że dressing może być trochę zbyt wyrazisty i zbyt przyprawiony, gdyż musi on doprawić całą sałatkę.

Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce, dodajemy listki kolendry i polewamy dressingiem.

Surówka smakuje dobrze od razu po przyrządzeniu jak również po jakimś czasie jak się przegryzie w lodówce.

DSC_1604aaaaa DSC_1601aaaa

 

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *