Składniki:
Surówka
- 1/2 małej czerwonej kapusty – drobno poszatkowana
- 1 jabłko – starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórką)
- 1 marchewka – starta na tarce o grubych oczkach (wcześniej umyłam i obrałam)
- 1/2 czerwonej cebuli – drobno posiekana
- spora garść suszonej żurawiny – może być pokrojona na połówki lub ćwiartki
- spora garść natki pietruszki – drobno posiekana
Sos
- 1 łyżka majonezu
- pół łyżki miodu
- 2-3 łyżeczki tahini (opcjonalnie, ale polecam bardzo!)
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wkładamy kapustę, jabłko, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu i zalewamy nim sałatkę, doprawiamy do smaku. Surówka smakuje najlepiej jak przegryzie się kilka minut (albo kilka godzin w lodówce). Przed samym jedzeniem dodajemy suszoną żurawinę – oczywiście można dodać ją również na samym początku, ale jeśli będzie dodana na końcu to nadal pozostanie lekko chrupiąca i nie rozmięknie w sałatce.