Przekąski Warzywa w roli głównej

Sos tatarski

Doskonały sos tatarski! Jest dobry do bardzo wielu potraw: do kanapek, do jajek na twardo, do potraw z grilla (ja zjadłam go np na obiad do pieczonego łososia oraz na kolację do kanapek z szynką). Doskonały i bardzo wyrazisty w smaku, prawdziwy powinien być bardzo gęsty od dodatków. Jest bardzo intensywny i lekko kwaśny, jeśli nie lubicie bardzo kwaśnych smaków można dodać odrobinę cukru ewentualnie można dać mniej jogurtu naturalnego i mniej soku z cytryny. Do sosu tatarskiego można dodać również grzybki marynowane, albo jeśli lubicie ostry smak to odrobinę musztardy lub chrzanu.

xd

Składniki:

  • 2 łyżki kaparów
  • kilka korniszonów
  • 1 młoda cebulka
  • garść koperku
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapary, ogórki i cebulę bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, majonez oraz jogurt. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Sos jest najlepszy jeszcze trochę się przegryzie.

DSC_0952aa DSC_0953aa

You may also like...

1 Comment

  1. Proste ale jakże pyszna. Dzięki za super przepis!.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.