Doskonały sos tatarski! Jest dobry do bardzo wielu potraw: do kanapek, do jajek na twardo, do potraw z grilla (ja zjadłam go np na obiad do pieczonego łososia oraz na kolację do kanapek z szynką). Doskonały i bardzo wyrazisty w smaku, prawdziwy powinien być bardzo gęsty od dodatków. Jest bardzo intensywny i lekko kwaśny, jeśli nie lubicie bardzo kwaśnych smaków można dodać odrobinę cukru ewentualnie można dać mniej jogurtu naturalnego i mniej soku z cytryny. Do sosu tatarskiego można dodać również grzybki marynowane, albo jeśli lubicie ostry smak to odrobinę musztardy lub chrzanu.
Składniki:
- 2 łyżki kaparów
- kilka korniszonów
- 1 młoda cebulka
- garść koperku
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapary, ogórki i cebulę bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, majonez oraz jogurt. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Sos jest najlepszy jeszcze trochę się przegryzie.
Proste ale jakże pyszna. Dzięki za super przepis!.