Obłędny!
Sernik zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem, więc jak tylko dostałam paczkę w Polski z kubełkiem białego sera od razu upiekłam sernik 🙂
Składniki:
Spód
- opakowanie dobrej jakości ciastek lub herbatników
- odrobina masła
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego na sernik
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego (ok 1 łyżki)
- 5 jajek (oddzielnie żółtka od białek)
Mus malinowy
- 100 g malin
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Spód: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, oraz wysmarować dokładnie masłem. Na spodzie ciasno ułożyć ciasteczka, a odstępy dokładnie zapełnić pokruszonymi ciasteczkami.
Mus malinowy: Maliny zmiksować w blenderze na gładką masę. Przetrzeć dokładnie przez sitko, żeby usunąć wszystkie pestki. Dodać do smaku ok 1 łyżki cukru (mus powinien być lekko kwaśny).
Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W kąpieli wodnej (w garnku nastawiamy trochę wody, aż zacznie wrzeć, na wierzchu stawiamy miskę z pokruszoną czekoladą) roztopić białą czekoladę, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka oraz dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Do masy dodać roztopioną czekoladę oraz ubite białka i delikatnie połączyć (najlepiej np. drewnianą łyżką) tak aby masa była puszysta.
Przygotowaną masę serową wylać na spód z ciastek, wyrównać. Na wierzchu zrobić sporo małych kleksów z musu malinowego, a następnie za pomocą wykałaczki zrobić wzorek (inspiracja tu). Sernik włożyć do piekarnika na około 50-60 minut. Po tym czasie studzić najpierw przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, później otwartych najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.
to i moje ulubione ciasto . Z malinami extra ale wybrałbym ciemną czekoladę ma kakao a biała tylko tłuszcze.
Andrzej
to moje ulubione od dziecka ciasto . Pomysł z malinami extra ale wybrałbym ciemną czekoladę bo ma kakao a biała ma mleko i tłuszcze .
Andrzej
Jaka powinna wyjść konsystencja masy? bardziej płynna czy gęsta?
Raczej dosyć gęsta, ale nie za bardzo (jeśli mam do czegoś porównać to powiedzmy trochę jak gęsta śmietana). Robiłam ten sernik dwa razy i raz wyszła mi masa dość rzadka, a drugim razem bardziej gęsta, więc to pewnie zależy od składników. Efekt końcowy powinien być podobny.