Dania główne Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z pieczonym kalafiorem i soczewicą

DSC_0479ab

Składniki:

  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 granatu – pestki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garstka lekko zrumienionych na suchej patelni orzeszków pinii (opcjonalnie)
  • 1 mały kalafior

Przyprawy do kalafiora

  • 3 łyżeczki kuminu
  • po 2 łyżeczki ostrej, słodkiej papryki i mielonej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • odrobina oliwy z oliwek

Dressing

  • 4 łyżeczki tahini
  • 2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z polowy dużej cytryny
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kalafiora kroimy w różyczki, układamy w formie żaroodpornej, skrapiamy oliwa z oliwek i posypujemy lekko solą i przyprawami. Dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły kalafiora, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut (ja piekłam 30 minut pod przykryciem, później 10 minut bez przykrycia żeby kalafior się zrumienił). Uwaga! Nie należy piec zbyt długo, gdyż chcemy żeby kalafior był trochę al dente, najlepiej już po 30 minutach sprawdzić.

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (z reguły około 30 minut), lekko solimy.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.

Upieczonego kalafiora przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną soczewicę i wszystko polewamy sosem (najlepiej kiedy soczewica jest jeszcze ciepła, gdyż wtedy lepiej absorbuje smaki). Kiedy wszystko przestygnie, dodajemy posiekana natkę pietruszki, orzeszki pinii oraz pestki granatu.

Sałatka jest dobra na zimno, ale również na ciepło! Polecam jako danie do lunchboxu!

DSC_0483aa DSC_0490aa

 

You may also like...

1 Comment

  1. mysza75 says:

    Świetna twoja sałatka. Uwielbiam takie przekąski. Kalafior pieczony uwielbiam. Super foty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.