Składniki (na 2 porcje):
- ulubiona mieszanka salat
- 2 filety z łososia (po około 150 g)
- 1 spore, dojrzałe awokado
- kilka rzodkiewek (około 6)
- około 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni ziaren sezamu (kolor obojętny)
Marynata do ryby:
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina soli
- odrobina płatków chilli
- trochę sezamu
Dressing
- 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
- 1 łyżeczka miodu (lub np. syropu z agawy, syropu klonowego)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina wody
- sol, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia wyjmujemy z lodówki odrobinę wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej. Skrapiamy go sokiem z cytryny, oprószamy solą, płatkami chilli i sezamem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: sałatę myjemy i osuszamy; rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki; awokado przekrajany na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy w cienkie plasterki i następnie delikatnie wyjmujemy łyżka ze skórki.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku (możemy tez dać np. troszkę więcej miodu lub więcej soku z cytryny do smaku) i ewentualnie dodajemy odrobinę wody, aby dressing miał gładką konsystencję.
Składniki sałatki układamy na talerzu, na wierzch kładziemy upieczony filet z łososia, polewamy wszystko dressingiem i oprószamy uprażonymi ziarenkami sezamu.
Inspiracja tu.