Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garście mieszanki sałat
- 2 kulki burraty* lub mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka świeżych fig
- garstka orzechów włoskich
- garstka świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu
* Burrata to połączenie sera mozzarella oraz śmietany, ten ser jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Możecie go kupić we włoskich delikatesach. Jeśli jednak nie znajdziecie burraty, mozzarella będzie pasować równie dobrze.
Przygotowanie:
Figi myjemy i przekrawamy na pół, w środku smarujemy odrobiną miodu i oliwy i następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 2-3 minuty aż figi lekko się zrumienią.
Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
W miseczkach układamy sałatę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, lekko posiekane orzechy włoskie (można je wcześniej lekko podgrzać na suchej patelni) oraz bazylię. Na wierzch kładziemy grillowane figi oraz ser i wszystko skrapiamy dressingiem.