Dania główne Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z grillowanymi figami i burratą

addd

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże garście mieszanki sałat
  • 2 kulki burraty* lub mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka świeżych fig
  • garstka orzechów włoskich
  • garstka świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i pieprzu

*  Burrata to połączenie sera mozzarella oraz śmietany, ten ser jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Możecie go kupić we włoskich delikatesach. Jeśli jednak nie znajdziecie burraty, mozzarella będzie pasować równie dobrze.

Przygotowanie:

Figi myjemy i przekrawamy na pół, w środku smarujemy odrobiną miodu i oliwy i następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 2-3 minuty aż figi lekko się zrumienią.

Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu.

W miseczkach układamy sałatę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, lekko posiekane orzechy włoskie (można je wcześniej lekko podgrzać na suchej patelni) oraz bazylię. Na wierzch kładziemy grillowane figi oraz ser i wszystko skrapiamy dressingiem.

DSC_2070aaaa DSC_2073aaa DSC_2075aaaa

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.