Mamy sezon na czereśnie, wszyscy pieką więc z nimi różne ciasta, robią desery, lub po prostu jedzą na surowo. Ja jednak zdecydowanie wolę dania słone niż słodkie, więc postanowiłam użyć czereśni do sałatki. Połączyłam je z pikantną hiszpańską kiełbaską chorizo – uwielbiam jej smak, jest na prawdę wyjątkowa (warto kupić tą, która ma w składzie tylko mięso i przyprawy, a nie jakieś różne dodatki i wzmacniacze). Do tego delikatny ser mozzarella i aromatyczny dressing z octem balsamicznym i oregano. Wszystkie te składniki doskonale komponują się ze słodkimi czereśniami.
Składniki (na ok 2 porcje):
- ok 2 garstek dojrzałych czereśni
- 1 kulka sera mozzarella (ok 100 g)
- 1/4 kiełbaski chorizo (ok 50 g)
- ok 3 garście sałaty: liście szpinaku, liście roszponki, ulubiona mieszanka sałat
Dressing
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki oregano (może być świeże, wtedy trochę więcej)
- szczypta soli i pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Kiełbaskę chorizo pokroić w dość cienkie plasterki i podsmażyć na patelni (bez tłuszczu! gdyż chorizo jest dość tłuste i chodzi nam o to, żeby ten tłuszcz wytopić). Kiedy kiełbaska będzie już lekko chrupiąca wyjmujemy ją na ręcznik papierowy. Czereśnie należy wydrylować (można to zrobić np. małym widelczykiem) i pokroić na połówki. Mozzarelle porwać na kawałki. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą (jeśli nie chcą się dobrze połączyć można dodać odrobinę ciepłej wody). Na talerzach ułożyć liście ulubionych sałat, dodać chorizo, ser mozzarella, czereśnie i tuż przed podaniem skropić sałatkę dressingiem, przemieszać i jeść.
Pyszności !!! Nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków, muszę koniecznie spróbować 🙂
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
Koniecznie spróbuję! Ostatnio sałatki z owocami podane wytrawnie szalenie mi smakują i szukam ciekawych przepisów 🙂