- 1 spory burak lub 2 mniejsze
- 1 awokado
- 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 łyżka jagód goi
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka ziarenek sezamu
- szczypta soli lub 1/2 łyżki sosu sojowego
- odrobina pieprzy cayenne
Dressing
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu (lub np. syropu z granatów)
- ewentualnie trochę soli i pieprzu
- ewentualnie odrobinę wody
Przygotowanie:
Buraczki pieczemy: zawijamy w folię, można dodać odrobinę oliwy, soli i piec w 200 stopniach przez około 1 godzinę (w zależności od wielkości buraków) aż będą miękkie. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski.
Awokado obrać pokroić w kostkę i dodać do miski.
Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu (z reguły 1:2 komosa, woda około 12-15 minut gotowania), doprawić sosem sojowym i pieprzem cayenne oraz dodać jagody goji. Kaszę dodać do awokado i buraczków.
Wszystkie składniki dressingu zmieszać ze sobą, doprawić do smaku i ewentualnie dodać trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pestki dyni i sezam uprażyć kilka minut na gorącej i suchej patelni (tylko do czasu aż się lekko zrumienią).
Sałatkę polać sosem i posypać pestkami z dyni i sezamem, wymieszać dokładnie przed jedzeniem!