Dania główne Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z buraczków, awokado i komosy z dressingiem tahini

DSC_0446aaa
Składniki (na 2 porcje):

  • 1 spory burak lub 2 mniejsze
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżka jagód goi
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka ziarenek sezamu
  • szczypta soli lub 1/2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina pieprzy cayenne

Dressing

  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (lub np. syropu z granatów)
  • ewentualnie trochę soli i pieprzu
  • ewentualnie odrobinę wody

Przygotowanie:

Buraczki pieczemy: zawijamy w folię, można dodać odrobinę oliwy, soli i piec w 200 stopniach przez około 1 godzinę (w zależności od wielkości buraków) aż będą miękkie. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski.

Awokado obrać pokroić w kostkę i dodać do miski.

Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu (z reguły 1:2 komosa, woda około 12-15 minut gotowania), doprawić sosem sojowym i pieprzem cayenne oraz dodać jagody goji. Kaszę dodać do awokado i buraczków.

Wszystkie składniki dressingu zmieszać ze sobą, doprawić do smaku i ewentualnie dodać trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pestki dyni i sezam uprażyć kilka minut na gorącej i suchej patelni (tylko do czasu aż się lekko zrumienią).

Sałatkę polać sosem i posypać pestkami z dyni i sezamem, wymieszać dokładnie przed jedzeniem!

DSC_0452aaaa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.