Lato w pełni i wysokie temperatury nie sprzyjają gotowaniu ciepłych posiłków. Wręcz przeciwnie, najlepsze dania w lato to takie które są orzeźwiające i świeże. Dlatego proponuję wam pyszna sałatkę: dojrzałe pomidory, soczysty arbuz do tego słony i lekko ciągnący się ser halloumi. Wszystko posypane chrupiącymi pistacjami no i polane orzeźwiającym dressingiem z kwaśnego soku z limonki z odrobiną słodkiego miodu. Na wierzch listki mięty i sałatka jest kompletna. To eksplozja smaków i tekstur do przygotowania dosłownie w 10 minut.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże dojrzałe pomidory
- spory kawałek arbuza
- opakowanie sera halloumi (200 g)
- garść pistacji
- trochę listków świeżej mięty
Przyprawy do sera - po szczypcie: mielona słodka papryka, mielony kmin rzymski, suszone oregano
Dressing - sok z 1 malej limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w grubsze plasterki lub większą kostkę.
Arbuza obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Arbuza najlepiej użyć z lodówki.
Ser halloumi kroimy w około 0.5 cm plastry i potem na pół. Obsypujemy go przyprawami i smażymy na patelni grillowej lub zwykłej po kilka minut z każdej strony aż będzie złocisty. Jeśli przywiera można dodać łyżeczkę oliwy z oliwek.
Pistacje lekko siekamy nożem na mniejsze kawałki.
Mieszamy ze sobą składniki dressingi i doprawiamy go do smaku.
W misce układamy pomidory, na to arbuza, następnie ser. Posypujemy pistacjami, listkami świeżej mięty i polewamy dressingiem. Jemy od razu 🙂
ENGLISH VERSION
Salad with watermelon, tomatoes, halloumi cheese, pistachios and lime dressing
Ingredients (for 2 portions):
- 2 big tomatoes
- a big piece of watermelon
- 1 package of halloumi cheese (around 200 g)
- handful of pistachios
- few leaves of fresh mint
Spices for the cheese - a big pinch of: ground sweet paprika, ground cumin, dry oregano
Dressing - juice from 1 small lime
- 1 tsp of honey
- 1 tbs of olive oil
- salt, pepper
Preparation:
Cut tomatoes in slices of big cubes.
Cut watermelon in cubes, the best is to use cold watermelon directly from the fridge.
Halloumi cheese cut in around 0.5 cm slices and then cut in halves. Sprinkle with the spices and fry on the grill pan (or normal pan) few minutes on each side until golden. If it sticks to the pan add just a bit of olive oil.
Cut pistachios in a bit smaller pieces.
Mix all the ingredients of the dressing and season it to taste.
In the bowl place tomatoes, watermelon and cheese. On top add pistachios, fresh mint and sprinkle with the dressing. Eat fresh immediately 🙂
Aż chce się schrupać!