Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka Coleslaw

Pyszna surówka z kapusty oraz marchewki, doskonale doprawiona sosem majonezowo-jogurtowym.

DSC_1028aa

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (dałam cały kubeczek 125 g)
  • sok z jednej małej cytryny (lub 1/2 dużej)
  • około 1 płaskiej łyżki cukru (lub do smaku)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapusty umyć, oderwać twarde zewnętrzne liście i wykroić twardy trzon, drobno poszatkować i wrzucić do miski. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pokrojoną bardzo drobno cebulę. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą i dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Sałatka najlepsza jest po jakimś czasie, jak składniki trochę się przegryzą.

 

You may also like...

2 Comments

  1. Dorota says:

    Kapusta jest bardzo zdrowa należy ją często jeść. Polacy zapomnieli że mają takie warzywa jak kakusta, burak, brukselka.

  2. Jaka smakowita sałatka i absolutnie w moim guście;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.