Ryby i owoce morza Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka á la Nicejska z wędzoną makrelą

Sałatka Nicejska jest bardzo popularna i wszyscy doskonale znają jej smak. Tradycyjnie robi się ją z tuńczykiem, ja jednak postanowiłam zmienić trochę oryginalny przepis i zrobić ją z wędzoną makrelą. Do tego oczywiście jajka, cebula, czarne oliwki i aromatyczny dressing z oliwą z oliwek i musztardą Dijon. Jako dodatek grzanka z czosnkiem.

7

Składniki (dla ok 3 osób):
Sałatka

  • 1 wędzona makrela ok 200 g
  • ok 10 czarnych oliwek
  • ok 2 łyżki kaparów
  • mieszanka sałat
  • 1/2 cebuli (ja użyłam zwykłej, ale bardzo pasowałaby czerwona cebula)
  • 3 jajka
  • kilka plasterków cytryny i świeży szczypiorek do dekoracji 

Grzanki

  • 3 kromki pieczywa (najlepiej np. bagietka)
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek

Dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • odrobina ciepłej wody (ok 1 łyżka)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta tymianku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na pół twardo – tak, aby żółtko w środku było jeszcze miękkie. Wędzona makrelę podzielić na małe części, dokładnie oddzielić mięso od ości. Cebulę pokroić w piórka, oliwki na mniejsze części. Kromki chleba pokropić delikatnie oliwą i podgrzać w piekarniku, aby były lekko chrupiące, po wyjęciu z piekarnika od razu posmarować czosnkiem. W miseczce połączyć składniki dressingu. Ciepła woda jest potrzebna do tego, żeby wszystkie składniki się połączyły w jednolity sos. Na talerzu ułożyć liście sałaty, kawałki makreli, oliwki, kapary, cebulę. Jajka pokroić w ćwiartki i również dodać do sałatki. Wszystko polać dressingiem, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z grzanką czosnkową.

1 6 3 8 2

You may also like...

1 Comment

  1. Anonim says:

    Przepyszna polecam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.