Dania główne Ryby i owoce morza

Ryba z sosem z sera gorgonzola

Prosty obiad. Filety z ryby, ale nie tak zwyczajnie tylko z dodatkiem kremowego sosu na bazie sera gorgonzola.

Składniki (na 2 porcje):

  • ok 400 g filetów z białej ryby
  • pęczek brokułów
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki śmietany (można pominąć)
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz, odrobina estragonu
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • Dodatki: u mnie frytki, ale doskonale pasuje też ryż lub ziemniaki z wody

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (nie należy przykrywać garnka, żeby brokuły nie straciły koloru). Filety z ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem oraz odrobinką estragonu, posypujemy mąką. W małym garnuszku łączymy składniki sosu: ser, śmietanę oraz mleko, wszystko zagotowujemy, aż gorgonzola się rozpuści i powstanie gęsty sos, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy jest już gorący wkładamy filety z ryby, smażmy ok 2 minut (czas zależy oczywiście od grubości filetu) z jednej strony. Następnie przewracamy rybę, układamy na filetach kawałeczki masła i smażymy jeszcze trochę, aż ryba nie będzie surowa. Oczywiście jeśli chcemy możemy rybę ugotować np. na parze, lub upiec ją w piekarniku. Podajemy ją z ugotowanymi brokułami, ulubionym dodatkiem węglowodanowym oraz polewamy sosem z gorgonzoli.

DSC_0691a DSC_0692a DSC_0696a DSC_0700a

You may also like...

4 Comments

  1. super szybkie danie, widac ze ryba jest swieza.

  2. Pyszna… Uwielbiam taki sos…

  3. masz cudny talerz!
    ach, a rybka jak z bajki, wspaniała!

  4. rybka świeża i serek gorgonzola tylko pomarzyć . U nas często rybka pachnie już nie rybką i na patelni robi się papa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.