Prosty obiad. Filety z ryby, ale nie tak zwyczajnie tylko z dodatkiem kremowego sosu na bazie sera gorgonzola.
Składniki (na 2 porcje):
- ok 400 g filetów z białej ryby
- pęczek brokułów
- 50 g sera gorgonzola
- 2 łyżki śmietany (można pominąć)
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz, odrobina estragonu
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżka mąki
- Dodatki: u mnie frytki, ale doskonale pasuje też ryż lub ziemniaki z wody
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (nie należy przykrywać garnka, żeby brokuły nie straciły koloru). Filety z ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem oraz odrobinką estragonu, posypujemy mąką. W małym garnuszku łączymy składniki sosu: ser, śmietanę oraz mleko, wszystko zagotowujemy, aż gorgonzola się rozpuści i powstanie gęsty sos, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy jest już gorący wkładamy filety z ryby, smażmy ok 2 minut (czas zależy oczywiście od grubości filetu) z jednej strony. Następnie przewracamy rybę, układamy na filetach kawałeczki masła i smażymy jeszcze trochę, aż ryba nie będzie surowa. Oczywiście jeśli chcemy możemy rybę ugotować np. na parze, lub upiec ją w piekarniku. Podajemy ją z ugotowanymi brokułami, ulubionym dodatkiem węglowodanowym oraz polewamy sosem z gorgonzoli.
super szybkie danie, widac ze ryba jest swieza.
Pyszna… Uwielbiam taki sos…
masz cudny talerz!
ach, a rybka jak z bajki, wspaniała!
rybka świeża i serek gorgonzola tylko pomarzyć . U nas często rybka pachnie już nie rybką i na patelni robi się papa.