Wszyscy chyba lubią to połączenie. Trochę je odmieniłam i dodałam lekko orientalnych przypraw, a zwykłe ziemniaki zamieniłam na bataty. Przyznam, że bataty lubię dużo bardziej. W tym przepisie doprawiłam je lekko orientalnie słodką i ostrą papryką i kminem rzymskim, wyszły bardzo dobre. Surówka z marchewki i jabłka również jest standardowym dodatkiem do ryby, do swojej dodałam jednak orzechy, suszoną żurawinę i jogurt naturalny. Rybka jest przyrządzoną moim ostatnio ulubionym sposobem tzn, pieczona w piekarniku w sakiewce. Dzięki czemu jest na prawdę soczysta i rozpływa się w ustach. Proporcje składników są na 2 porcje.
Zaczynamy od surówki:
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- garstka orzechów włoskich
- garstka suszonej żurawiny (myślę, że np. rodzynki też będą pasować)
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej) – to opcjonalnie
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku, opcjonalnie jeszcze szczypta słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach, następnie zetrzeć również jabłko (zostawiłam ze skórką). Dodać posiekane na drobniejsze kawałki orzechy i suszoną żurawinę. Wszystko skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt naturalny, tahini, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Najlepiej jak surówką się trochę przegryzie przed podaniem.
Frytki z batatów:
Składniki:
- 1 duży batat (słodki ziemniak)
- 1 łyżka oleju roślinnego (dałam rzepakowy)
- przyprawy: około łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki kminu rzymskiego, sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Batata obrać ze skórki i pokroić na kształt frytek, ułożyć na blaszce do pieczenia. Frytki skropić delikatnie olejem, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawami i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki były równomiernie doprawione i naoliwione. Ziemniaki włożyć do piekarnika i piec około godziny aż będą miękkie.
Rybka
Składniki:
- około 300-400 gramów filetu z białej ryby (dałam dorsza)
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki
Przygotowanie:
Rybę wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Ułożyć ją na papierze do pieczenia, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawami. Następnie szczelnie zawinąć papier, tak aby powstała sakiewka z rybą i z przestrzenią w środku na gromadzenie się pary. Sakiewkę włożyć do nagrzanego piekarnika (nagrzany na 190 stopni, najlepiej rybę dołożyć po prostu do batatów, jeśli robimy wszystko razem) i piec przed około 18 minut (zależy od grubości i wielkości ryby).
świetny pomysł na te frytki z marchewki :).
Frytki są ze słodkich ziemniaków 😉
mnie pomysł bardzo się podoba