Składniki (na 3 porcje):
- 1 pierś z kurczaka (około 300 g)
- około 9 zielonych szparagów
- 3 łyżki serka do smarowania z ziołami dobrej jakości
- sól, pieprz
- około 3 plasterki szynki parmeńskiej lub innej suchej
- suszone oregano, bazylia (po około 1/2 łyżeczki)
- Dodatki: np. ziemniaki z wody i prosta sałatka z rukoli: Dwie garście rukoli, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojona mozzarella, garstka orzeszków pinii, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny i około 1-2 łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na 3 części (dużą część piersi przekrawamy wzdłuż, małą odcinamy), następnie delikatnie rozklepujemy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami. Z jednej strony smarujemy serkiem i następnie wkładamy po około 3 szparagi (wcześniej umyte i z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami). Wszystko dokładnie zawijamy i owijamy szynką parmeńską. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.