Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Roladki z kurczaka ze szparagami

DSC_1614aaaaa

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka (około 300 g)
  • około 9 zielonych szparagów
  • 3 łyżki serka do smarowania z ziołami dobrej jakości
  • sól, pieprz
  • około 3 plasterki szynki parmeńskiej lub innej suchej
  • suszone oregano, bazylia (po około 1/2 łyżeczki)
  • Dodatki: np. ziemniaki z wody i prosta sałatka z rukoli: Dwie garście rukoli, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojona mozzarella, garstka orzeszków pinii, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny i około 1-2 łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie: 

Kurczaka dzielimy na 3 części (dużą część piersi przekrawamy wzdłuż, małą odcinamy), następnie delikatnie rozklepujemy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami. Z jednej strony smarujemy serkiem i następnie wkładamy po około 3 szparagi (wcześniej umyte i z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami). Wszystko dokładnie zawijamy i owijamy szynką parmeńską. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.

DSC_1617aaaaa DSC_1620aaaa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.