Składniki (na całą blaszkę):
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 spory bakłażan (wybierzcie takiego, który jest dosyć prosty)
- 400 g ricotty
- 3 łyżki mielonych migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej i dobrze umytej)
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- 1 kulka mozzarelli
- 1 duży pomidor
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, przyprawy: suszone oregano i bazylia po około 1 łyżeczki
Przygotowanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, dodajemy trochę soli, pieprzu oraz po szczypcie ziół.
Bakłażana myjemy i kroimy w około 0.5 centymetrowej grubości długie plastry. Warzywo następnie smarujemy lekko oliwą, oprószamy solą i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż plastry zmiękną i zrobią się mocno zrumienione.
Przygotowujemy farsz: do miski wkładamy ricottę, zmielone migdały, skórkę z cytryny oraz parmezan i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na plasterki bakłażana nakładamy po czubatej łyżce farszu i dokładnie zawijamy. Roladki układamy na passacie pomidorowej. Na wierzchu kładziemy pokrojonego w plastry pomidora oraz pokrojoną na kawałki mozzarellę.
Wszystko zapiekany przez około 30 minut, na koniec można zwiększyć lekko temperaturę żeby ser się zrumienił.
Smacznego!