Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Roladki z bakłażana z ricottą zapiekane z pomidorami

Składniki (na całą blaszkę):

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 spory bakłażan (wybierzcie takiego, który jest dosyć prosty)
  • 400 g ricotty
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej i dobrze umytej)
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy: suszone oregano i bazylia po około 1 łyżeczki

img_1777

Przygotowanie:

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, dodajemy trochę soli, pieprzu oraz po szczypcie ziół.

Bakłażana myjemy i kroimy w około 0.5 centymetrowej grubości długie plastry. Warzywo następnie smarujemy lekko oliwą, oprószamy solą i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż plastry zmiękną i zrobią się mocno zrumienione.

Przygotowujemy farsz: do miski wkładamy ricottę, zmielone migdały, skórkę z cytryny oraz parmezan i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na plasterki bakłażana nakładamy po czubatej łyżce farszu i dokładnie zawijamy. Roladki układamy na passacie pomidorowej. Na wierzchu kładziemy pokrojonego w plastry pomidora oraz pokrojoną na kawałki mozzarellę.

Wszystko zapiekany przez około 30 minut, na koniec można zwiększyć lekko temperaturę żeby ser się zrumienił.

Smacznego!

dsc_2160aaa dsc_2163aaaa

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.