Ingredients (for around 15 buns):
- 2 big rhubarb stalks
- around 15 strawberries
Dough - 1 cube of fresh yeast (42 g)
- 500 g of plain flour
- 250 ml of lukewarm water
- 100 g of melted, cooled a bit butter
- 2 eggs
- 80 g of sugar (I used brown)
Cheese feeling - 250 g of ricotta or cream cheese
- 1 egg
- 1 tsp real vanilla sugar
- 2 tbs of powder sugar
Crumble - 3 tbs of almonds or hazel nuts
- 3 tbs of sugar (I used brown)
- 2 tbs of flour
- 2 tbs of oats
- around 50 g of cold butter
Additionally - 1 egg mixed with around 1 tbs of milk to glaze the buns
- powder sugar or icing to decorate
Preparation:
Dough: Firstly prepare the leaven: in big bowl combine yeast, milk, 1 tbs of sugar, 1 tbs of flour and mix it well together (the best with a whisk). Cover it with a cloth and let resting for around 10-15 minutes, it should at least double the volume and be very foamy. After that add sieved flour, eggs and sugar. Start to combine everything together (by hand, or better with the mixer with the hook) and slowly add melted butter. Now knead the dough well (around 6 minutes with the machine, around 10 with hands) – it should have smooth and uniform consistency. Cover it with the cloth and put in warm place for around 1.5 hour to rise at least double. When the dough is ready, put it on the worktop with a bit of flour and divide it for around 14-16 pieces (do it with the knife dividing by half, then by half again etc. etc.). Prepare two baking trays with baking paper, or one baking tray and one baking paper, so you can later put the paper with the buns to the tray. From the pieces of dough form bowls, then make them a bit flatter and at the end make a small cavity in each. Place the buns on the tray, cover and let rest for 15-20 minutes until the dough rises again.
Crumble: In the meantime prepare the crumb. All the ingredients put into the kitchen robot and blend until it is combined but not fully smooth (there can be still pieces of nuts or oats). Eventually, if you do not have a kitchen robot, firstly chop the nuts with the knife and then combine all the ingredients with hands. Put the crumble to the fridge.
Fruits: Clean and peel rhubarb stalks, then cut it in half-slices; clean and dry strawberries and cut them in quarters.
Cheese feeling: In the bowl combine all the ingredients, the best with a whisk until it is smooth, fluffy and a bit airy.
Assembly: In the cup mix egg with a bit of milk. Heat-up the oven to 180 degrees top and bottom. To every bun put around 1 tbs of cheese feeling, around 1-2 tbs of rhubarb pieces and around 1 strawberry. Sprinkle every bun with a bit of crumble (you can crumble it with hand or with a greater). Spread beaten egg on the sides of the buns, put to the oven and bake for around 25 minutes until golden brown. I baked one tray first, then second one.
When ready, put them on the metal grill to cool evenly. You can also eat them directly when they are still hot or decorate them with powder sugar or icing.
POLSKI
Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami, serem i migdałową kruszonką
Składniki (na około 15 sporych bułek):
- 2 duże łodygi rabarbaru
- około 15 truskawek
Ciasto drożdżowe - 1 kostka świeżych drożdży (42 g)
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka (temperatura taka żeby było lekko ciepłe)
- 100 g roztopionego, przestudzonego masła
- 2 jajka
- 80 g cukru (użyłam brązowego)
Masa serowa - 250 g ricotty (można użyć też twarogu sernikowego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwa wanilią)
- 2 łyżki cukru pudru
Kruszonka - 3 czubate łyżki migdałów bez skórek lub orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru (użyłam brązowego)
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- około 50 g schłodzonego masła
Dodatkowo - 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek
- cukier puder lub lukier do polania po upieczeniu
Przygotowanie:
Ciasto: Najpierw wstaw rozczyn: w dużej misce wymieszaj dokładnie drożdże, mleko, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę maki – najlepiej to zrobić rózgą kuchenną. Wszystko odstaw na około 10 minut, aż zaczyn dobrze się spieni i co najmniej podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodaj przesianą przez sito mąkę, jajka oraz cukier. Wszystko zacznij już lekko wyrabiać (ręcznie, łyżką ale najlepiej w maszynie z hakiem) i małym strumieniem dodawaj roztopione masło. Teraz wszystko wyrób dokładnie – mikserem około 6 minut na średnich obrotach, ręcznie pewnie trochę dłużej – około 10 min. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie i co najmniej podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski na oprószony mąką blat i podziel na około 14-16 równych części (dzieląc na pół, potem znowu na pół itp). Przygotuj dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia, albo jedną blachę wyłożoną papierem i po prostu drugi kawałek papieru obok osobno który potem można zsunąć z drożdżówkami na blachę po upieczeniu pierwszej partii. Z kawałków ciasta uformuj kule, następnie lekko je spłaszczaj i zrób małe wgłębienie na środku i układaj na blasze. Przykryj i odstaw jeszcze na około 15-20 minut aż ciasto znowu wyrośnie.
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki zmiksuj ze sobą w malakserze aż masa będzie w miarę gładka. Ewentualnie jeśli nie masz malaksera to orzechy najpierw pokrój drobno a potem wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszaj i rozdrobnij ręcznie lub przesiekaj wszystkie składniki nożem. Kruszonkę przełóż do lodówki.
Owoce: W międzyczasie przygotuj owoce: rabarbar dokładnie umyj, obierz i pokrój na półplasterki; truskawki umyj, ususz i pokrój na ćwiartki.
Masa serowa: W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki masy, najlepiej przy użyciu rózgi kuchennej aż masa będzie lekko puszysta i jednolita.
Składanie: W kubeczku roztrzep jajko z odrobiną mleka. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra dół. Do każdej bułeczki układaj po około 1 łyżce masy serowej, następnie około 1-2 łyżki pokrojonego rabarbaru i po około 1 truskawce. Wszystko posyp kruszonką (rozdrobnij ręcznie lub zetrzyj na tarce). Boki bułeczek posmaruj jajkiem i piecz przez około 25 minut aż będą zrumienione po bokach. Ja piekłam swoje w dwóch partiach.
Upieczone drożdżówki, przełóż na metalową kratkę żeby równomiernie stygły. Możesz je jednak jeść nawet gorące lub udekorować cukrem pudem lub lukrem.
Inspiracje pochodzi stąd.