Składniki (na około 30 średnich pierogów):
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej (około 200 – 250 g)
- 2 jajka
- 1.5 – 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- około 3 łyżek zimnej wody
Farsz
- 1 opakowanie sera białego (dałam pół tłusty)
- 4 szklanki upieczonej dyni*
- około 4 łyżki startego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz do smaku, około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, około 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, około 1 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatki
- masło szałwiowe**
- starty parmezan
* Dynię obieramy, kroimy w kostkę około 2 cm x 2 cm. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, lub do czasu aż dynia będzie zupełnie miękka. Do farszu używamy samej dyni, bez żadnego soku który z niej wyciekł; jeśli jest go nadal zbyt dużo, można dynię lekko odsączyć.
** Na patelni roztapiamy masło (2 – 3 łyżki) dodajemy świeżą szałwię (kilka listków) i smażymy kilka minut na wolnym ogniu aż szałwia zrobi się chrupiąca (kilka minut, nie zbyt długo, żeby masło się nie zaczęło przypalać). Ja użyłam szałwii cytrynowej, jeśli używamy zwykłej polecam na koniec dodać do masła odrobinę soku z cytryny, gdyż aromat cytrynowy doskonale pasuje do pierogów.
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę z oliwek i sól. Zaczynamy zagniatać ciasto i dodajemy powoli zimnej wody. Ciasto powinno być gęste i zwarte – wody należy dodać tylko tyle aby zagnieść gładką kulę, nie więcej! Można oczywiście ciasto zagnieść w robocie kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. W misce widelcem rozgniatamy dynię na gładką masę, dodajemy ser biały oraz parmezan. Następnie masę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Należy pamiętać, że farsz powinien być dość wyrazisty.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na około 6 części. Każdą część cienko wałkujemy (ja użyłam maszynki do makaronu, grubość 4). Na jednym płacie ciasta układamy w kilku centymetrowych odstępach po około 1 czubatej łyżeczce farszu. Następnie wszystko powoli przykrywamy drugim płatem ciasta dokładnie zalepiając ciasto pomiędzy farszem. Radełkiem albo nożem wykrawamy kwadratowe ravioli. Więcej o robieniu tych pierożków znajdziecie np tu.
Pierożki gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Podajemy z masłem szałwiowym posypane parmezanem.
Twoje pierożki prezentują się fantastycznie 🙂
Dziękuję za udział w akcji „Sposób na dynie 2015”.
Pozdrawiam
Iwona