Spaghetti puttanesca, czyli słynny włoski makaron ladacznicy. Moja propozycja to dodanie zamiast anchois tuńczyka, efekt jest naprawdę wyśmienity 🙂
Składniki (na ok 2-3 porcje):
- ok 2-3 łyżki oliwek*
- ok 2-3 łyżki kaparów
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- ok 5 suszonych pomidorów
- 1 mała czerwona cebula
- 1 spora puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 świeże pomidory obrane ze skórki
- ok 150-200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy: suszona bazylia i oregano, ew. sól i pieprz
- Ulubiony makaron
- ew. parmezan do posypania
*w oryginalnym przepisie są czarne oliwki, ja natomiast użyłam zielonych z nadzieniem anchois, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone składniki: czosnek, suszone pomidory, oliwki, kapary i chilli. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy tuńczyka i świeże pomidory. Gotujemy aż pomidory lekko się rozpadną, zalewamy passatą pomidorową doprawiamy ziołami i gotujemy przez ok 5-10 minut aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsty sos (w tym czasie najlepiej ugotować makaron). Na koniec, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem (ja nie użyłam ani soli ani pieprzu, gdyż wg mnie słoność oliwek i kaparów oraz ostrość chilli jest wystarczająca aby nadać daniu smaku). Sos serwujemy z ulubionym makaronem i posypujemy odrobiną parmezanu.
kocham wszystko co wloskie, super danie