Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Puttanesca z tuńczykiem

Spaghetti puttanesca, czyli słynny włoski makaron ladacznicy. Moja propozycja to dodanie zamiast anchois tuńczyka, efekt jest naprawdę wyśmienity 🙂

DSC_0386az

Składniki (na ok 2-3 porcje):

  • ok 2-3 łyżki oliwek*
  • ok 2-3 łyżki kaparów
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 5 suszonych pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 spora puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 świeże pomidory obrane ze skórki
  • ok 150-200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • Przyprawy: suszona bazylia i oregano, ew. sól i pieprz
  • Ulubiony makaron
  • ew. parmezan do posypania

*w oryginalnym przepisie są czarne oliwki, ja natomiast użyłam zielonych z nadzieniem anchois, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone składniki: czosnek, suszone pomidory, oliwki, kapary i chilli. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy tuńczyka i świeże pomidory. Gotujemy aż pomidory lekko się rozpadną, zalewamy passatą pomidorową doprawiamy ziołami i gotujemy przez ok 5-10 minut aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsty sos (w tym czasie najlepiej ugotować makaron). Na koniec, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem (ja nie użyłam ani soli ani pieprzu, gdyż wg mnie słoność oliwek i kaparów oraz ostrość chilli jest wystarczająca aby nadać daniu smaku). Sos serwujemy z ulubionym makaronem i posypujemy odrobiną parmezanu.

DSC_0393aa aaa

 

You may also like...

1 Comment

  1. Dorota says:

    kocham wszystko co wloskie, super danie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.