Niedziela to dzień, kiedy możemy pozwolić sobie na spędzenie z rana trochę więcej czasu w kuchni i przygotowanie dobrego śniadania. Ja uwielbiam na śniadanie jajka, jednak czasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego niż tradycyjna jajecznica. Tym razem proponuję wam omlet do którego dodałam czerwoną cebulę, pomidory oraz awokado, doprawiłam go słodką i ostrą papryką oraz posypałam po wierzchu odrobiną sera.
Składniki (na sporą patelnię):
- 6 jajek
- 1 pomidor
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebul
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- odrobina soli, oraz po około łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
- trochę startego sera żółtego
Przygotowanie:
Patelnię nagrzać i rozpuścić masło z oliwą z oliwek. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko są zeszklić. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i smażyć do czasu aż pomidor puści i odparuje całą wodę. Do miski wbić jajka, dodać sól oraz przyprawy i dokładnie roztrzepać widelcem na jednolitą, lekko puszystą masę. Na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę awokado i wszystko zalać masą jajeczną. Na wierzch wysypać starty ser, przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż jajka w całości się zetną i ser się roztopi. Na koniec można jeszcze włożyć patelnię do piekarnika pod grill, aby zapiec ser, ale nie jest to konieczne.
mniam, mniaaam! wygląda cudownie, uwielbiam omleciska :).
uwielbiam!.
Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha :.