Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Polenta z warzywami i krewetkami

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka polenty
  • 1 cebula (użyłam czerwonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • około 14-20 surowych krewetek
  • 1/2 cukinii
  • 1 papryka
  • 1 kukurydza
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • przyprawy: 2 łyżeczki przyprawy Cajun*, spora szczypta mielonej kolendry i kminu rzymskiego
  • sol, pieprz
  • świeża kolendra do dekoracji
  • sok z 1/2 limonki

*Jeśli nie macie specjalnej przyprawy Cajun to zupełnie nie szkodzi, zmieszajcie ostrą paprykę, słodką paprykę, oregano oraz szczyptę wędzonej papryki.

Przygotowanie:

Polenta: Polentę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (z reguły jest to 4 szklanki wody na 1 szklane polenty i gotowanie około 20 minut). Polentę należy często mieszać najlepiej rózgą kuchenną, trzeba też dobrze ją doprawić, sporo soli, pieprzu. Kiedy polenta jest już gotowa dodajemy do niej zimne masło i straty ser i dokładnie mieszamy.

Warzywa: W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrywamy trochę oliwy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, smażymy chwile. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz warzywa: pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz ziarenka kukurydzy odkrojone od kolby. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami i dusimy pod przykryciem około 5 minut aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinie i znowu dusimy około 5 minut. Po tym czasie warzywa odsuwamy na bok patelni i na wolnej powierzchni układamy oczyszczone krewetki, doprawiamy solą pieprzem i lekko przyprawami i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony aż będą ugotowane. Na koniec mieszamy razem warzywa i krewetki.

Składanie: Polentę należy jeść póki gorąca, dlatego od razu po ugotowaniu nakładamy ją do głębokiego talerza, na wierzch układamy warzywa i krewetki. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy po wierzchu świeżą kolendrą.

Porady:

Wiem, ze wiele osób nie przepada za polentą, jednak dobrze przyrządzona naprawdę potrafi być pyszna. Przede wszystkim kupcie polentę dobrej jakości, nie żadne instant tylko taką prawdziwą. Wtedy jej smak i tekstura będzie bardziej wyrazista a nie tylko papkowata. Do polenty nie żałujcie też sera i masła, to bardzo wzbogaca jej smak. Do gotowania fajnie też dodać twarda skórkę z parmezanu jeśli macie taką zostawioną w lodowce. Również jeśli macie bulion warzywny to można dodać go zamiast wody do gotowania polenty.

To danie to wariacja na temat klasyki „Shrimps and grits” pochodzącej z południowych Stanów Zjednoczonych. W oryginale jednak nie ma zbyt wielu warzyw a za to jest trochę więcej tłuszczu.

Użyjcie świeżej kukurydzy z kolby, nie tej z puszki. Oczywiście ta z puszki tez się nada, jednak świeża jest moim zdaniem lepsza.

ENGLISH VERSION

Shrimps, vegetables and grits

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cup of polenta
  • 1 onion (I used red)
  • 2 cloves of garlic
  • around 14-20 raw shrimps
  • 1/2 zucchini
  • 1 bell pepper
  • 1 cob of corn
  • 1 big tbs of butter
  • 1 tbs of olive oil
  • 2-3 tbs of grated Parmesan
  • spices: 2 tsp of Cajun seasoning*, big pinch of grounded cumin and coriander
  • salt, peeper
  • fresh coriander for decoration
  • juice from 1/2 lime

*If you don`t have Cajun seasoning, no worries. Just use mix of: sweet paprika, hot paprika, oregano and a bit of smoked paprika.

Preparation:

Polenta: Prepare the polenta in accordance to the description on the package. Usually it is 1 cup of polenta to 4 cups of water and cooking around 20 minutes. Stir the polenta often with whisk and season it well. When poltenta is ready add cold butter and Parmesan and mix well until smooth.

Veggies: In the meantime prepare veggies. On the pan heat up a bit of olive oil, add chopped onion and fry a bit – 2-3 min. Add chopped garlic and veggies: bell pepper cut in small cubes and corn kernels cut out from the cob. Add spices, mix, cover and cook around 5 minutes. After this add cut into half slices zucchini, cover again and cook another 5 minutes until the veggies are almost fully soft, try it and season if necessary. Then move the veggies on the side of the pan and on the free space put shrimps. Season them a bit and fry around 2 minutes on each side until fully cook. Mix shrimps and veggies together.

Assembly: Polenta needs to be eaten while still hot, so when ready put it directly into the bowl. On the top place the veggies and the shrimps, drizzle with lime juice and sprinkle with fresh coriander leaves.

Tips:

I know that many people do not like polenta so much, but trust me, if it is well prepared can be delicious. First of all buy good quality polenta, do not buy instant or with preservatives etc. Real, good quality grains will have more taste and better texture. Add plenty of butter, cheese and season well, this is very important. You can add tough part of Parmesan skin into cooking of polenta or you can cook it in vegetable stock instead of in water – that also improves taste.

This dish is a kind of a variation of „Shrimps and grits” very popular in southern part of United States. I added veggies and reduced a bit the fattiness of the dish.

Use fresh corn, of course the can one will work, but fresh is much better.

You may also like...

3 Comments

  1. Piękna polenta <3 Musi smakować genialnie!.

  2. Bardzo apetycznie, lubię polentę, chociaż niezbyt często robię :).

    1. Też niezbyt często robię a szkoda bo jest taka dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.