Sezon na jabłka w pełni, czemu więc nie wykorzystać ich do wytrawnego dania. Polędwiczka wieprzowa w aromatycznym sosie z jabłek z dodatkiem cydru oraz przypraw. Proponuję podać z sałatką z orzechami włoskimi i miodowym dressingiem.
Składniki (na 2 porcje):
Polędwiczka
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
ok 5 plasterków suchej szynki (użyłam szwarcwaldzkiej)
sól, pieprz
przyprawy: szczypta suszonego rozmarynu, szczypta suszonego majeranku, szczypta szałwii
1/2 łyżki masła + 1/2 łyżki oleju do smażenia
Sos
1 szklanka cydru (najlepiej jabłkowego)
ok 2 łyżeczek miodu (zależy od tego jak słodki mamy cydr, ja użyłam dość kwaśnego)
2 jabłka
sól, pieprz
przyprawy: rozmaryn oraz szałwia, ew. majeranek i tymianek
Sałatka
ok 2 garści mieszanki sałat
kilka orzechów włoskich
dressing: 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, odrobina ciepłej wody, jeśli dressing jest zbyt gęsty
Dodatki: np. ryż lub ziemniaki
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawami i zawijamy z szynkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dokładnie obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie zalewamy je cydrem, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, przykrywamy i dusimy ok 15 minut, aż polędwiczka będzie gotowa. W międzyczasie dodajemy miód i przyprawy do smaku (po ok 1-1/2 łyżeczki rozmarynu oraz szałwii, można dodać też troszkę majeranku oraz tymianku). Jabłka powinny się rozpaść i utworzyć dość gęsty sos.
Na talerzu układamy sałatę oraz lekko pokruszone orzechy włoskie, wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i skrapiamy nim sałatkę. Kiedy polędwiczka jest już gotowa kroimy ją w ładne plasterki i podajemy polaną sosem razem z sałatką i np. ryżem.
Polędwiczka musiała byc przepyszna. To zdecydowanie moje smaki.Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
super danie zrobie w niedziele wyglada super
Uwielbiam polędwiczki… Do tego pyszny, słodkawy sos, bardzo w moim stylu 😉
No piękne danie i ten lekko musujący cydr .
Andrzej