Dania główne Warzywa w roli głównej

Placki ziemniaczano – marchewkowe

Któż nie kocha placków ziemniaczanych? Pyszne i chrupiące! Ja postanowiłam zrobić małą modyfikację i dodałam marchewkę 🙂
Żeby placki były mniej kaloryczne oczywiście można upiec je w piekarniku, ja z racji braku piekarnika tradycyjnie usmażyłam je na patelni 🙂

DSC_0415aa

Składniki (na ok 15 placków):

  • ok pół kilo ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 1 mała czerwona (lub zwykła) cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • ok 7-8 łyżek mąki (zależy od tego czy ziemniaki są wodniste)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Dodatki

  • np. łosoś + śmietana rozmieszana z jogurtem naturalnym
  • np. pokruszony ser feta
  • np. na co tylko macie ochotę

Przygotowanie:

Marchewkę i ziemniaki umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce na średnich oczkach (jeśli mamy czas i siłę mogą być drobniejsze oczka). Dodać startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wszystko doprawić ok pół łyżeczki soli i pieprzem, dodać jajka, mąkę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć od razu na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Długość smażenia zależy od tego jak grubo są starte ziemniaki i marchewka, jeśli użyliśmy grubych oczek, polecam smażenie na mniejszym ogniu przez min kilka minut z jednej strony, aby placki zdążyły się dobrze usmażyć w środku i zrobić miękkie. Gotowe placki odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz, a następnie serwować z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzają się jako obiad sam w sobie, czy też jako przystawka do dania głównego.

DSC_0409aa DSC_0422aa DSC_0413aa
DSC_0425aa
DSC_0424aa

Marchew w roli głównej 2

You may also like...

2 Comments

  1. Andrzej says:

    fajna modyfikacja .Ja lubię marchewkę i może być do każdej potrawy dodana.
    Andrzej

  2. Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.