Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Placki z cukinii z kukurydzą i sosem awokado

Placki z cukinii to zdecydowanie jedna z potraw mojego dzieciństwa. Moja mama do tej pory przyrządza genialne placki, bardzo cukiniowe z ogromnych cukinii prosto z działki mojego dziadka.

Danie to można jednak przygotować na wiele różnych sposobów, gdyż cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i pasuje praktycznie do wszystkiego. Mój pomysł więc to placki w stylu meksykańskim z dodatkiem kukurydzy oraz jalapeno i wyrazistych przypraw. Do tego kremowy sos na bazie awokado i jogurtu który idealnie łączy wszystkie smaki.

Z ciekawostek to był też mój pierwszy raz z przygotowaniem wegańskiego majonezu i bardzo mi się ten przepis spodobał a i majonez wyszedł naprawdę super.

Składniki (na 6-8 placków):

  • 1 duża cukinia
  • 1/2 kolby kukurydzy
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 papryczki jalapeno
  • 2 łyżki startego na grubych oczkach sera (użyłam cheddar)
  • przyprawy: sól, pieprz, po dużej szczypcie: ostrej, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, mielonej kolendry i mielonego kminu rzymskiego
  • olej do smażenia
    Sos:
  • 2 łyżki majonezu (użyłam wegańskiego, domowego, z tego przepisu)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 awokado
  • szczypta soli, pieprzu
  • kilka kropelek tabasco
  • posiekany szczypiorek lub świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Placki: Do dużej miski zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z niej wodę i odlać. Dodać ziarenka kukurydzy obkrojone od kolby, posiekany szczypiorek, posiekaną ostrą papryczkę oraz starty ser. Następnie dodać przyprawy, jajka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i znów wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju roślinnego (nie w głębokim tłuszczu!) po kilka minut z każdej strony aż placki się zrumienią. Masy jest na około 6-8 placków po czubatej łyżce na jeden placek.

Sos: Awokado obrać, wyjąć pestkę i włożyć do miseczki, następnie rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki sosu i doprawić do smaku.

ENGLISH VERSION

Zucchini and corn pancakes with avocado-mayo

Ingredients (for 6-8 pancakes):

  • 1 big zucchini
  • 1/2 corn cob
  • 2 small eggs
  • 3 tbs of flour
  • 1 tbs of chopped chives
  • 1/2 jalapeno pepper
  • 2 tbs of cheese grated on large mesh (I used cheddar)
  • spices: salt, pepper, a big pinch of: sweet, spicy and smoked paprika, ground coriander and ground cumin
  • vegetable oil for cooking
  • Sauce:
  • 2 tbs of mayonnaise (I used vegan, home made, recipe here)
  • 2 tbs of natural yoghurt
  • 1 tbs of lime juice
  • 1 avocado
  • a bit of salt and pepper
  • few droplets of tabasco
  • chives or fresh coriander for decoration

Preparation:

Pancakes: Grate zucchini into large bowl on large mesh grater, squeeze it and remove the water. Add corn kernels cut from the cob, chopped parsley, chopped jalapeno and grated cheese. Next add spices, eggs and mix everything. At the end add flour and mix well again. Fry the pancakes on few tbs of vegetable oil (no deep frying), few minutes on each side until a bit golden. There is batter for around 6-8 pancakes.

Sauce: Peel avocado, remove the seed and put it into the bowl, then smash finely with the fork. Add the rest of the ingredients, mix well and season to taste.

You may also like...

1 Comment

  1. Mega placuszki połączone z sosem avocado <3!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.