Jest sezon na Polskie, pyszne truskawki, więc trzeba korzystać! Proponuję placuszki owsiano-jogurtowe, idealne na śniadanie! Zdrowe i pyszne! Doskonały pomysł na wykorzystanie już lekko przejrzałych truskawek.
Składniki (na ok 6 placuszków):
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- ok 15 g masła (1 czubata łyżka)
- 2 płaskie łyżki cukru + odrobina dodatkowo
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 100 g mąki pszennej (ja użyłam pszennej orkiszowej)
- kilka truskawek (ok 3 do placuszków + do dekoracji)
Dodatkowo
- Cukier puder lub syrop klonowy
Przygotowanie:
Płatki przesypujemy do miski i zalewamy jogurtem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło. Do lekko namokniętych płatków owsianych dodajemy jajka, masło i cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta, tak żeby uformowana na patelni łyżką się nie rozpływała na boki. Truskawki kroimy w plasterki (każda truskawka na ok 4 części). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową, żeby smażyć bez tłuszczu, może być też ta po rozpuszczeniu masła) i rozkładamy łyżką placuszki (po ok 1-1,5 łyżki masy na placuszek). Smażymy przez ok 4 minuty z jednej strony (nie za mocny ogień, żeby placki dopiekły się w środku i tylko lekko zezłociły na zewnątrz), aż placki lekko wyrosną. Następnie na wierzchu układamy truskawki, oprószamy lekko cukrem i przekładamy na drugą stronę. Smażmy 1-2 minuty i wykładamy na ręcznik papierowy. Gotowe placuszki podajemy z dodatkowymi truskawkami i ew. z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Lekko przejrzałych truskawek? przecież teraz są najświeższe!.