Sobota – czas na imprezę. Niestety jest to impreza pożegnalna mojego kolegi i na dodatek organizowana jest u mnie w mieszkaniu… Musiałam się więc postarać i sprawić żeby goście mogli dobrze zjeść. Wpadłam na pomysł zrobienia pizzy! Obawiałam się, że będzie to pracochłonne, gdyż spodziewałam się aż 20 osób…. Tymczasem ciasto na pizze okazało się bardzo proste, a goście z wielką przyjemnością przygotowywali sobie pizze własnoręcznie. Każdy mógł wałkować ciasto i dzięki przygotowanym na stole składnikom komponować własną pizzę. Pomysł na przygotowanie tej włoskiej specjalności na imprezę był więc strzałem w dziesiątkę.
Składniki i przygotowanie (2 duże pizze):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 saszetki drożdży w proszku (tylko takie można dostać we Francji) jeśli natomiast używamy świeżych drożdży należy użyć ok 15 g.
- 1,5 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ok 1,5 szklanki ciepłej wody
Jeśli używamy świeżych drożdży należy rozpuścić je w ok 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać cukier oraz ok 2 łyżki mąki i zostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Jeśli korzystamy z drożdży instant możemy wsypać je bezpośrednio do ciasta. Wszystkie składniki poza wodą łączymy w dużej misce. Ciepłą wodę należy dolewać stopniowo w międzyczasie zagniatając ciasto. W zależności od mąki może być jej potrzebne więcej lub mniej. Ciasto należy wyrabiać ok 10 – 15 minut – po połączeniu wszystkich składników w kulę, należy jeszcze wyrabiać, aż ciasto będzie stosunkowo elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. W między czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni.
Sos:
- 400 ml pomidorów w puszcze w soku pomidorowym
- przyprawy: suszone oregano, suszona bazylia, sól, pieprz
Pomidory przełożyć do garnka, wszystko dokładnie zblendować aby miało jednolitą konsystencję. Na wolnym ogniu odparować, aż sos będzie dosyć gęsty. Doprawić do smaku (przypraw powinno dodać się dość sporo, gdyż to sos nadaje pizzy smak).
Oczywiście można też użyć gotowego przecieru pomidorowego i go doprawić, jednakże taki odparowany z pomidorów z puszczki sos ma delikatniejszy smak.
Dodatki:
Ja z racji przygotowania tego wieczoru aż 12 pizz postawiłam na różnorodność. Dodatki jednak używamy według własnych upodobań. Moje propozycje to:
- oczywiście ulubiony tarty żółty ser (ja użyłam ementalera)
- szynka parmeńska
- pieczarki
- różyczki świeżych brokułów
- ser pleśniowy
- kolorowa papryka
- salami
- drobno pokrojona czerwona cebula
- pokrojone w cienkie plasterki świeże pomidory
Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość należy podzielić je na dwie części, oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Pizze posmarować około 3-4 łyżkami ostudzonego sosu, posypać startym serem i poukładać ulubione dodatki. Wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut, aż do czasu kiedy brzegi pizzy delikatnie się zrumienią. Podawać ze świeżą rukolą.