Przekąski Warzywa w roli głównej

Pikantna kukurydza z masłem limonkowym i kolendrą

Po prostu pyszna! Taka kukurydza z kolby, pieczona lub grillowana jest dużo smaczniejsza niż taka z puszki! Polecam!

aa

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 papryczki jalapenio*
  • 1 limonka – skórka + sok
  • ewentualnie trochę żółtego sera
  • sól

*można użyć też innej papryczki, np jednej papryczki chilli.

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Kukurydze obrać z liści.

W rondelku roztopić masło, dodać posiekane bardzo drobno jalapenio oraz posiekaną drobno kolendrę (można zostawić kilka listków do dekoracji).

Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masła.

Dosolić do smaku.

Kukurydze ułożyć osobno na kawałkach folii aluminiowej, oblać masłem z przyprawami i szczelnie zawinąć.

Wstawić do piekarnika i piec około 25 – 30 minut, aż będzie miękka. Możemy również zrobić ją w taki sposób na grillu.

Upieczoną kukurydzę skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy kolendrą i ewentualnie posypujemy odrobina startego żółtego sera.

DSC_0101aaaa DSC_0098aaaaWegetariański obiad V
Na ostro

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.