Po prostu pyszna! Taka kukurydza z kolby, pieczona lub grillowana jest dużo smaczniejsza niż taka z puszki! Polecam!
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 papryczki jalapenio*
- 1 limonka – skórka + sok
- ewentualnie trochę żółtego sera
- sól
*można użyć też innej papryczki, np jednej papryczki chilli.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Kukurydze obrać z liści.
W rondelku roztopić masło, dodać posiekane bardzo drobno jalapenio oraz posiekaną drobno kolendrę (można zostawić kilka listków do dekoracji).
Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masła.
Dosolić do smaku.
Kukurydze ułożyć osobno na kawałkach folii aluminiowej, oblać masłem z przyprawami i szczelnie zawinąć.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 – 30 minut, aż będzie miękka. Możemy również zrobić ją w taki sposób na grillu.
Upieczoną kukurydzę skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy kolendrą i ewentualnie posypujemy odrobina startego żółtego sera.