Dania główne Dania mięsne

Pierogi z mięsem wg mojej mamy

Jedno z moich ulubionych dań robionych przez moją mamę! Pyszne pierogi z mięsem! Cieniutkie ciasto, doskonałe aromatyczne nadzienie. Tradycyjne danie kuchni Polskiej.

DSC_0616a

Składniki (na dużo pierogów ok 30 sztuk):
Nadzienie

  • ok 1 kg mięsa wołowego (takiego jak np. na gulasz, ale nie zbyt tłuste)
  • ok 250 g jagnięciny (ja użyłam jednego żeberka)*
  • włoszczyzna (3 marchewki, cebula, pietruszka)
  • ok 5 ziarenek pieprzu
  • ok 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • sól do smaku

Ciasto

  • ok 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • letnia woda
  • Dodatki: np. roztopione masło, posmażona cebulka, skwarki 

* jagnięcina nie jest konieczna, jednak moim zdaniem bardzo wzbogaca smak

Przygotowanie:

Nadzienie: Włoszczyznę obrać, wrzucić do sporego garnka. Dodać pozostałe składniki (poza solą). Wszystko zalać wodą i gotować. Mięso powinno być gotowane na małym ogniu (rosół powinien „mrygać”). Wszystko gotujemy do miękkości (min. ok 1 godziny). Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z wywaru i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawiamy solą. Jeśli nasze mięso było chude i farsz jest suchy należy dodać do niego powstałego po gotowaniu bulionu (ja dodałam ok 1 szklanki). Ważne jest żeby farsz był soczysty, miękki i delikatny, dlatego ważne jest dodanie bulionu.

Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko i sól. Następnie powoli dodajemy wodę, aż  do czasu kiedy zagnieciemy gładkie ciasto. Powinno ono być dość miękkie i łatwe do wałkowania. Po wyrobieniu zostawić pod ściereczką na ok 10-15 minut.

Składanie: Ciasto dzielimy na ok 3 części, po kolei rozwałkowujemy. Powinno być dość cienkie (możliwe, jak najcieńsze, żeby się nie rwało – ok 2 mm). Sporą szklanką, kubkiem, wycinamy z ciasta koła, na środku kładziemy ok 1 czubatej łyżeczki farszu i dokładnie zlepiamy. Powtarzamy te czynności aż do skończenia farszu i ciasta. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż ciasto nie będzie surowe – aż do czasu kiedy wypłyną na wierzch + ok 1 minuty. Ja najbardziej lubię prosto z wody, ale można je podawać np. z masłem lub ze skwarkami.

DSC_0610a DSC_0602a DSC_0641a DSC_0634a DSC_0631a DSC_0625a DSC_0626a DSC_0619a DSC_0618a DSC_0621a DSC_0646aDSC_0649a

You may also like...

1 Comment

  1. Wyglądają jak te mojej Mamy :). Ja jestem fanka pierogów z kapustą i grzybami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.