Składniki (na 6 talarków):
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 1 spory pomidor
- około 6 oliwek
- 2-3 łyżki serka koziego do smarowania lub 6 plasterków roladki koziej
- szczypta suszonego oregano i suszonej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana pokroić w plasterki (powinno wyjść około 6), oprószyć lekko solą i odstawić na około 10 minut. Cukinię również pokroić w plasterki, to samo pomidora, pasterki mogą być dosyć cienkie. Ponieważ u mnie cukinia i pomidor były mniejsze w przekroju niż bakłażan dałam ich po dwa plasterki. Oliwki kroimy w drobną kostkę. Bakłażana dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa skrapiamy lekko oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i pieprzem. Z solą należy uważać gdyż zarówno oliwki jak i kozi serek będą już słone.
Na blaszce na papierze do pieczenia układamy plasterki bakłażana, następnie na wierzch oliwki, później cukinię, pomidory i na wierzch kozi serek (pokruszony taki do smarowania, bądź pokrojoną w plasterki roladkę). Wszystko oprószamy suszonymi ziołami i pieczemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną a ser się lekko zrumieni.
Polecam zrobić więcej niż 6 talarków, gdyż są bardzo dobre i znikają błyskawicznie 🙂
Uwagi:
Możemy komponować inny zestaw warzyw, będzie pasowała też np. papryka.
Jeśli nie przepadacie za serem kozim można go zastąpić np. fetą lub mozzarellą.
Suszoną bazylię i oregano można zastąpić ziołami prowansalskimi.
Brzmi i wyglada super, na pewno wypróbuje! 😉