Przekąski Warzywa w roli głównej

Pieczone talarki warzywne: cukinia, bakłażan i pomidory

DSC_1885aaaaa

Składniki (na 6 talarków):

  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 1 spory pomidor
  • około 6 oliwek
  • 2-3 łyżki serka koziego do smarowania lub 6 plasterków roladki koziej
  • szczypta suszonego oregano i suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana pokroić w plasterki (powinno wyjść około 6), oprószyć lekko solą i odstawić na około 10 minut. Cukinię również pokroić w plasterki, to samo pomidora, pasterki mogą być dosyć cienkie. Ponieważ u mnie cukinia i pomidor były mniejsze w przekroju niż bakłażan dałam ich po dwa plasterki. Oliwki kroimy w drobną kostkę. Bakłażana dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa skrapiamy lekko oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i pieprzem. Z solą należy uważać gdyż zarówno oliwki jak i kozi serek będą już słone.

Na blaszce na papierze do pieczenia układamy plasterki bakłażana, następnie na wierzch oliwki, później cukinię, pomidory i na wierzch kozi serek (pokruszony taki do smarowania, bądź pokrojoną w plasterki roladkę). Wszystko oprószamy suszonymi ziołami i pieczemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną a ser się lekko zrumieni.

Polecam zrobić więcej niż 6 talarków, gdyż są bardzo dobre i znikają błyskawicznie 🙂

Uwagi:
Możemy komponować inny zestaw warzyw, będzie pasowała też np. papryka.
Jeśli nie przepadacie za serem kozim można go zastąpić np. fetą lub mozzarellą.
Suszoną bazylię i oregano można zastąpić ziołami prowansalskimi.

IMG_1325aaaa DSC_1887aaaaa

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Karolina says:

    Brzmi i wyglada super, na pewno wypróbuje! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *