Składniki (na około 25 pierogów):
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 500 g mąki (użyłam 300 g pszennej i 200 g pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- sól, pieprz
- pół łyżeczki curry w proszku
Farsz - 500 g ziemniakow
- 2 garście zielonego groszku (dałam mrożony)
- 2 garście cieciorki
- 1 cebula
- 1-2 zabki czonsku
- 1-2 łyzki masla lub oleju kokosowego
- 200-300 ml przecieru pomidorowego lub passaty
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku , 1-2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ziaren kminku i ziaren gorczycy i mielonej kolendry (lub ziarenek), sól, pieprz
- 1 jajko oraz trochę ziarenek czarnuszki na wierzch pierogów
Sos - 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- garść świeżej natki pietruszki i świeżej kolendry
- 1/2 ząbka czosnku
- sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki
Przygotowanie:
Ciasto: W misce dokładnie wymieszać drożdże, cukier, lekko ciepłe mleko (lub w temperaturze pokojowej, nie więcej niż około 40 stopni) oraz 2-3 łyżki mąki, odstawić na około 15-20 minut aż zaczyn się spieni. Po tym czasie dodać resztę mąki, jajka, sól i przyprawy i zagnieść i wyrobić dokładnie gładkie ciasto (ręcznie lub w robocie z hakiem). Na koniec dodać masło w temperaturze pokojowej i znowu zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia około 1.5 godziny lub do podwojenia objętości.
Farsz: W międzyczasie przygotować farsz. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną drobno cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek i znowu smażyć chwilę aż wydobędą się piękne aromaty. Ziemniaki odcedzić i dodać do farszu, dodać również groszek, cieciorkę oraz pasatę pomidorową. Pasatę dodawać partiami, dokładnie mieszać i lekko rozgnieść ziemniaki. Farsz nie powinien być lejący, tylko dość zwarty ale nie suchy. Na koniec doprawić jeszcze do smaku i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Składanie: Blat oprószyć mąką, ciasto podzielić na około 3 równe części i po koleji rozwałkowywać. Następnie wycinać dużą szklanką kółka, do środka każdego nakładać po 1-1.5 łyżeczki farszu i sklejać. Ciasto po rozwałkowaniu i wycięciu należy zlepiać od razu w pierogi, nie zostawiać go na dłużej. Gotowe pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać trochę czarnuszką. Pierogi piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut aż będą złociste. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu, ale będą doskonałe również na zimno.
Sos: Wszystkie składniki sosu dokładnie zblendować na gładką masę. Ewentualnie możemy bardzo drobno posiekać zioła i czosnek, dodać je do jogurtu i wymieszać. Doprawić do smaku.
Wskazówki:
Spróbujcie dodać do sosu np. świeżej mięty, będzie idealnie pasować.
W wersji dla leniwych możecie użyć gotowego ciasta.
Interesujące pierożki 😉