Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Pieczone pierogi drożdżowo-kruche z indyjskim farszem z ziemniaków i ciecierzycy

Składniki (na około 25 pierogów):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki (użyłam 300 g pszennej i 200 g pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki curry w proszku
    Farsz
  • 500 g ziemniakow
  • 2 garście zielonego groszku (dałam mrożony)
  • 2 garście cieciorki
  • 1 cebula
  • 1-2 zabki czonsku
  • 1-2 łyzki masla lub oleju kokosowego
  • 200-300 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku , 1-2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ziaren kminku i ziaren gorczycy i mielonej kolendry (lub ziarenek), sól, pieprz
  • 1 jajko oraz trochę ziarenek czarnuszki na wierzch pierogów
    Sos
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • garść świeżej natki pietruszki i świeżej kolendry
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki

Przygotowanie:

Ciasto: W misce dokładnie wymieszać drożdże, cukier, lekko ciepłe mleko (lub w temperaturze pokojowej, nie więcej niż około 40 stopni) oraz 2-3 łyżki mąki, odstawić na około 15-20 minut aż zaczyn się spieni. Po tym czasie dodać resztę mąki, jajka, sól i przyprawy i zagnieść i wyrobić dokładnie gładkie ciasto (ręcznie lub w robocie z hakiem). Na koniec dodać masło w temperaturze pokojowej i znowu zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia około 1.5 godziny lub do podwojenia objętości.

Farsz: W międzyczasie przygotować farsz. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną drobno cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek i znowu smażyć chwilę aż wydobędą się piękne aromaty. Ziemniaki odcedzić i dodać do farszu, dodać również groszek, cieciorkę oraz pasatę pomidorową. Pasatę dodawać partiami, dokładnie mieszać i lekko rozgnieść ziemniaki. Farsz nie powinien być lejący, tylko dość zwarty ale nie suchy. Na koniec doprawić jeszcze do smaku i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Składanie: Blat oprószyć mąką, ciasto podzielić na około 3 równe części i po koleji rozwałkowywać. Następnie wycinać dużą szklanką kółka, do środka każdego nakładać po 1-1.5 łyżeczki farszu i sklejać. Ciasto po rozwałkowaniu i wycięciu należy zlepiać od razu w pierogi, nie zostawiać go na dłużej. Gotowe pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać trochę czarnuszką. Pierogi piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut aż będą złociste. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu, ale będą doskonałe również na zimno.

Sos: Wszystkie składniki sosu dokładnie zblendować na gładką masę. Ewentualnie możemy bardzo drobno posiekać zioła i czosnek, dodać je do jogurtu i wymieszać. Doprawić do smaku.

Wskazówki:
Spróbujcie dodać do sosu np. świeżej mięty, będzie idealnie pasować.
W wersji dla leniwych możecie użyć gotowego ciasta.

You may also like...

1 Comment

  1. Interesujące pierożki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.