Druga propozycja na pyszną i zdrową tartę z warzywami. Tym razem inne połączenie smakowe: pory do tego papryka i kozi ser. Wszystko posypane ziołami prowansalskimi i tymiankiem.
Składniki:
Ciasto: (jak w tym przepisie)
- ok 160 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- 2 papryki
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- ser kozi (ja użyłam jednej małej roladki koziej)
- 2 jajka
- ok 150 g chudego twarogu, albo serka kanapkowego śmietankowego*
- ok 50 ml mleka
- ok 2 łyżek oliwy do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, ok 2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianek, bazylia, oregano – po ok 1-2 łyżeczki
* można dodać np. 100 g zwykłego twarożku i 50 g twarożku koziego
Przygotowanie:
Ciasto: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta zmieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale bardzo szybko połączy się w jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, przygotować formę – najlepiej do tarty, ale może być po prostu okrągłe naczynie żaroodporne. Formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy – ciasto powinno mieć kształt okręgu, ale o nieco większej średnicy niż średnica formy, gdyż musi ono starczyć także na brzegi. Przełożyć ciasto do formy (najlepiej nawinąć delikatnie na wałek, a następnie rozwinąć w foremce, wtedy ciasto się nie porwie; jeśli jednak powstanie jakaś dziura, zawsze można ją zalepić). Spód ciasta lekko nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 minut, aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.
Farsz: Pora dokładnie umyć, najlepiej przekroić go najpierw wzdłuż na ćwiartki i wypłukać pod bieżącą wodą, tak aby usunąć cały piasek. Następnie pokroić w kostkę. Pokroić również czosnek oraz paprykę (można zostawić kilka plasterków papryki do dekoracji). Na patelni rozgrzać oliwę, następnie dodać pory. Smażyć kilka minut, aż lekko się zeszklą. Dodać paprykę i czosnek, oraz przyprawy (dodać ok 3/4 przypraw, zostawić trochę do masy jajecznej). Wszystko smażyć ok 10-15 minut, aż warzywa zmiękną (można podlać odrobinę wody, jakby warzywa przywierały do dna, ale później należy ją odparować).
Do miski wbić jajka, dodać serek, resztę przypraw (sól,pieprz,zioła prowansalskie,tymianek,oregano) i mleko i połączyć na jednolita masę (nie powinno być grudek).
Warzywa wyłożyć na podpieczony spód tarty, wszystko zalać masą jajeczną i wymieszać, aby masa wlała się pomiędzy farsz i go spoiła. Na wierzch ułożyć pokrojony na plasterki kozi ser i ew pozostałe talarki papryki do dekoracji. Włożyć do piekarnika i piec ok 20 minut, aż masa się zetnie. Brzegi ciasta można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekły. Można jeść na ciepło jak i na zimno.
Brzmi na prawdę kusząco! :).