Zdrowa alternatywa dla paluszków rybnych? Czemu nie! Oczywiście paluszki nadal są smażone, jednak panierka nie jest z bułki tartej która chłonie tłuszcz, ale ze zdrowej kaszy jaglanej! Dodałam też sporą ilość natki pietruszki, która nie tylko jest bardzo zdrowa ale również nadaje paluszkom piękny zielony kolor. Paluszki wyszły chrupiące i złociste z zewnątrz i pysznie soczyste w środku. Przyznam, że ryba w takim wydaniu smakowała nawet mojemu chłopakowi, który normalnie za rybami nie przepada 🙂 Jako dodatki do paluszków rybnych polecam np. surówkę z czerwonej kapusty oraz frytki z batatów.
Składniki (dla 2 osób):
- około 300-400 g filetu z dorsza bez skóry i ości
- około 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- spora garść natki pietruszki
- około łyżeczka skórki otartej z cytryny
- około 1-2 łyżek startego parmezanu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej, kroimy w kształt paluszków i lekko oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy panierkę: w blenderze albo w pojemniku malaksera mielimy dokładnie kaszę jaglaną (powinna być zmielona na proszek, mogą być też trochę większe kawałeczki kaszy). Do zmielonej kaszy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan i skórkę z cytryny (można jeszcze ew. doprawić, ale jeśli ryba jest już doprawiona nie jest to konieczne). Całą panierkę jeszcze raz miksujemy/blendujemy aż wszystkie składniki się połączą – Uwaga żeby nie miksować zbyt długo, gdyż nie chcemy aby zrobiło się pesto tylko musi pozostać sypka panierka. W miseczce roztrzepujemy jajko, po kolei maczamy kawałki ryby i następnie dokładnie obtaczamy je w panierce. Paluszki rybne smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony aż panierka będzie lekko złocista i chrupiąca.