Placki z jabłkami, rzecz bardzo prosta. Czemu więc nie sprawić żeby były ciekawsze i nie dodać do nich zmielonych orzechów? Smakują na prawdę wyśmienicie, polecam na weekendowe śniadanie, ale na obiad na słodko też spokojnie można je zjeść.
Składniki (na ok 10 placków):
- 5 jabłek
- ok 12 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- ok 3 łyżki zmielonych orzechów (ja dałam laskowe, ale włoskie też będą się nadawać)
- ok 2 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)
- 1 cukier waniliowy
- ok 2 łyżeczki cynamonu
- masło do smażenia
- ew. miód lub cukier puder do podania
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dość grubych oczkach. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, cynamon i orzechy. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Mąkę można dodawać stopniowo i dodać jej mniej jeśli ciasto będzie wystarczająco zwarte (powinno średnio odchodzić od łyżki, ale nie powinno być na tyle gęste, żeby dało się z niego formować placki ręcznie). Na patelni roztopić masło, układać po około czubatej łyżce ciasta, lekko spłaszczyć i smażyć placki po kilka minut z obu stron. Uwaga! Na maśle należy smażyć w stosunkowo niskiej temperaturze, żeby go nie przypalić, wtedy też placki będą się smażyły dłużej, ale mamy pewność, że jabłka w środku placka będą miękkie. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Doskonałe do kawy 🙂
placki wyglądają super i za pewne też dobrze smakują
takie placki mogę jeść codziennie na deser
Andrzej
domowe delicje:).
Wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: ).