Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Orzechowa tarta z kurkami i kozim serem

DSC_1096aa

Składniki:
Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 100 gram zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • około 200 gram dobrze umytych i oczyszczonych kurek
  • 2 młode cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • około 3 łyżki śmietany
  • 1/2 roladki koziej (około 75 gram)
  • sól, pieprz, sporo suszonego tymianku

Przygotowanie:

Ciasto: Orzechy zmielić na proszek w blenderze, przesypać na stolnicę. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz masło. Wszystko posiekać nożem, aż masło w miarę połączy się z mąką. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę (jeśli nie chce się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody, ja jednak nie dodawałam, ale to zależy od mąki). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciastem wylepić dokładnie formę do pieczenia (można też rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Widelcem zrobić w cieście trochę dziurek i wstawić do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie można zacząć przygotowywać nadzienie.

Nadzienie: Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną drobno cebulkę i lekko zeszklić, następnie dodać kurki (ja dałam w całości) i wszystko smażyć na nie dużym ogniu około 10 minut, aż kurki puszczą wodę i ją odparują. W misce roztrzepać dokładnie jajka, jogurt oraz śmietanę. Dodać do masy sól, pieprz oraz około 1-2 łyżeczek suszonego tymianku.
Kiedy spód jest już podpieczony wykładamy na niego kurki z cebulką, równomiernie rozkładamy po tarcie i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy pokrojony w plasterki kozi ser i wkładamy z powrotem do piekarnika na około 40 minut, aż wszystko się zapiecze i lekko przyrumieni z wierzchu.

DSC_1094aaa DSC_1100aa

Inspiracja tu
Wegetariański obiad III

 

You may also like...

2 Comments

  1. Dorota says:

    Sezon na kurki właśnie jest, muszę zrobić taką tartę

  2. Bardzo ciekawe połączenie składników i smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.